Οι παγκόσμιοι επενδυτές «ψηφίζουν» ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι παγκόσμιοι επενδυτές «ψηφίζουν» ΗΠΑ
Οι ανά τον κόσμο επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία σε μια ένδειξη πίστης ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα μπορέσει να βγει από την πανδημία του κορονοϊού σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες.

Οι ανά τον κόσμο επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα μπορέσει να βγει από την πανδημία του κορονοϊού σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες.

Οι επενδυτές παγκοσμίως αφιέρωσαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021 περισσότερα από 900 δισ. δολάρια σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και ETFs, σε καθαρή βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper. Το ποσό είναι ρεκόρ βάσει των στοιχείων που συλλέγονται από το 1992 και είναι μεγαλύτερο από τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε funds άλλων χωρών του πλανήτη το ίδιο διάστημα.

Οι εισροές στήριξαν το ράλι που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μπροστά από μεγάλους δείκτες σε Ευρώπη και Ασία. Ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 17% το 2021 σε φρέσκο ιστορικό υψηλό, ενώ ο γερμανικός DAX έχει ενισχυθεί κατά 14%, ο Shanghai Composite κατά 2,2%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έχει σημειώσει μικρές μεταβολές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα αμερικανικά funds περιορίστηκε μερικώς στα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Οι εισροές προς αμερικανικά funds διαμορφώθηκαν στα περίπου 51 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, από 168 δισ. δολάρια τον Μάιο. Ήταν η πρώτηξ φορά που υποχώρησαν κάτω από τα 100 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, οι εισροές προς ξένα funds αυξήθηκαν σε πάνω από 93 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, από 84 δισ. δολάρια τον Μάιο.

Παρολ'αυτά, οι επενδυτές λένε πως ενώ τα στελέχη της Covid-19, ο πληθωρισμός ή οι μεταβολές στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη των ΗΠΑ, δεν φαίνονται ικανά να την εκτροχιάσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider