Η τιμή του bitcoin διατηρήθηκε πάνω από τα 35.000 ευρώ (41.000 δολάρια) για 10 συνεχόμενες ημέρες κατακτώντας το υψηλότερο σημείο της από τον Μάιο. Το δεκαήμερο σερί ανόδου του Ιουλίου είναι μακρύτερο που έχει επιτύχει σε οκτώ χρόνια το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.
Την ανοδική πορεία του Bitcoin ακολούθησαν κι άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum που αυξήθηκε κατά 4,5% φτάνοντας τα 2.453 δολάρια και το Chainlink το οποίο με ένα εντυπωσιακό άλμα ανόδου 13% έφτασε τα 21.72 δολάρια.
Το Σάββατο ήταν η ημέρα που τελείωσε το μεγάλο σερί ανόδου του Bitcoin καθώς η Κυριακή ξεκίνησε μια μια ελαφρά πτώση.
Από την άνοδο στην πτώση - Τι θα κάνει η Κίνα;
Το Bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών κοντά στα 65.000 δολάρια στα μέσα Απριλίου, καθώς η ευφορία της αγοράς κορυφώθηκε και το αμερικανικό ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Coinbase κυκλοφόρησε στο χρηματιστήριο μέσω άμεσης εισαγωγής μετοχών. Αλλά η τιμή του έπεσε τους επόμενους μήνες καθώς η Κίνα κινήθηκε ενάντια στα ορυχεία κρυπτονομισμάτων και τα χρηματιστήρια και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο κινήθηκαν για να αυξήσουν τους περιορισμούς στην κίνηση κρυπτονομισμάτων, αποκλείοντας ο ένας μετά τον άλλο τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Κάπου εδώ να θυμίσουμς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, μια μορφή ακραίου νομισματικού μοχλού ανάκαμψης, που αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της επενδυτικής αφήγησης ότι το Βitcoin θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός αντισταθμιστικός παράγοντας κατά του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος.
Αυτό οδήγησε (κατά την περίοδο της τρελής πτώσης) τους μικρούς επενδυτές να ξεφορτωθούν γρήγορα τα κρυπτονομίσματά τους και τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να είναι απρόθυμοι να εισέλθουν στην αγορά, εφόσον η τιμή ήταν ακόμα υψηλή. Αν κρίνουμε από τις παλινωδίες της τιμής το τελευταίο δίμηνο, η "χρυσή τομή" για την περίοδο είναι γύρω από τα 30.000 δολάρια με ανώτατο όριο τα 40.000 δολάρια.
Για να "σπάσει" το ταβάνι των 40.000 δολαρίων προς μαι νέα κούρσα ανόδου, το Bitcoin πρέπει να μπορέσει να ξεφύγει από το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν εναντίον του οι ΗΠΑ και η Κίνα. Κυρίως η Κίνα θα συνεχίσει την "επίθεση" απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, η Κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας λέει ότι "θα διατηρήσει υψηλή πίεση στην μόδα εξόρυξης και ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων". Επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα "καταπολεμά αυστηρά τις παράνομες δραστηριότητες εικονικού νομίσματος" φέτος και θα συνεχίσει να εποπτεύει τις χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες που λειτουργούν στη χώρα.
Η δήλωση από την Κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έρχεται μια μέρα αφότου αποφασίστηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η δήλωση της Κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στην ουσία λέει ότι θα συνεχίσει η επίθεση που ανάγκασε πολλούς "miners" (εξορύκτες) Bitcoin να εγκαταλείψουν την Κίνα, ρίχνοντας το επίπεδο εξόρυξης κρυπτονομισμάτων εκεί κατά 76%. Θυμίζουμε ότι για ένα διάστημα η Κίνα ήταν ο "παράδεισος" της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, μέχρι που αποφασίστηκε ο περιορισμός των κρυπτονομισμάτων και η απαγόρευση λειτουργίας νόμιμων ανταλλακτηρίων στην Κίνα.
Η Κίνα θα συνεχίσει να κλιμακώνει τους περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας εργάζεται για την ανάπτυξη του δικού της ψηφιακού νομίσματος. Μια πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι το ψηφιακό γιουάν έχει χρησιμοποιηθεί σε 70,75 εκατομμύρια συναλλαγές, φτάνοντας συνολική αξία 34,5 δισεκατομμύρια γιουάν (5 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ακόμα μακριά από την πλήρη εφαρμογή του στην Κίνα, άρα να περιμένουμε να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις.
Σε συνδυασμό με την αδιαφορία των "μεγάλων παικτών" οι οποίοι δεν δείχνουν να θέλουν να επενδύσουν σε μια νέα "επενδυτική φρενίτιδα" όπως αυτή των προηγούμενων μηνών, θα πρέπει να περιμένουμε μια σταθεροποίηση της τιμής του Bitcoin κάτω από τα 45.000 δολάρια για τον Αύγουστο.