Τροχάδην για τα 13+2 ορόσημα του Ελλάδα 2.0 για να έρθουν 4,1 δισ. ευρώ δόσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τροχάδην για τα 13+2 ορόσημα του Ελλάδα 2.0 για να έρθουν 4,1 δισ. ευρώ δόσεων
Τα ορόσημα και οι στόχοι για να έρθει το πρώτο πακέτο δόσεων επιδοτήσεων και δανείων από το Σχέδιο Ανάκαμψης με deadline το τέλος Σεπτεμβρίου. Απλή… προθέρμανση σε σχέση με αυτό που θα ακολουθήσει.

Ως μία… προθέρμανση χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές το πακέτο «οροσήμων» και «στόχων» που συνδέεται με την πρώτη δόση επιδοτήσεων και δανείων από το Ελλάδα 2.0. Η δόση είναι αξίας 4,1 δισ. ευρώ. Τα «προαπαιτούμενα» είναι και λίγα (15 τον αριθμό) και σχετικά πιο απλά, αφού προς το παρόν συνδέονται με θεσμικές/διαχειριστικές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και όχι με την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου. Και τούτο αφού τα έργα και οι επενδύσεις είναι ακόμη στα… σπάργανα.

Παρόλα αυτά, καθώς έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι, οι πυρκαγιές, η πανδημία και πολλά άλλα μέτωπα, αρκετή δουλειά παραμένει σε εκκρεμότητα. Έγινε έτσι σαφές τις τελευταίες ημέρες από τη συντονιστική ομάδα ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Όλα πρέπει να γίνουν έως το τέλος του τρίτου τριμήνου (δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου). Ούτως ώστε στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα αξιολόγησης επίτευξης των εν λόγω στόχων στην Κομισιόν. Ακολουθεί μία 2μηνη διαδικασία έως ότου εγκριθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών το πακέτο δόσεων.

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να τονώσουν την οικονομία και τα κρατικά ταμεία εντός του 2021. Και τούτο όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές για να διατηρηθεί η «πρωτοπορία» που προς το παρόν έχει η Ελλάδα αναφορικά με την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης (όπως αποτυπώθηκε στην κατάθεση και στην έγκριση του σχεδίου, αλλά και στην έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ λίγες εβδομάδες πριν. Θέλει τα λεφτά φέτος και για να υπάρχει το αναγκαίο ποσό ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει τα έργα και τις επενδύσεις που καλύπτονται προς το παρόν από το ΠΔΕ.

Η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα την ωρίμανση έργων και επενδύσεων, ανακοινώνοντας τις σε πακέτα. Ήδη έχει γίνει η ανακοίνωση των 12 πρώτων έργων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. Επίσης εξετάζεται τι περιθώρια υπάρχουν για τον ανασχεδιασμό κάποιων δράσεων μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ώστε να τονωθεί πιο πολύ το σκέλος της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτικά, τα ορόσημα και οι στόχοι του πρώτου εξαμήνου είναι 15, επί συνόλου 331 που πρέπει να γίνουν έως και το 2026. Από αυτά τα 13 συνδέονται με επενδύσεις και τα 2 αφορούν στα δάνεια και πιο συγκεκριμένα στην προώθηση των συμβάσεων με εγχώρια και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η κάθε δόση στο πακέτο των επιδοτήσεων είναι αξίας 1,97 δισ. ευρώ και αίτημα μπορεί να υποβάλλεται ανά 6μηνο. Στο σκέλος του δανείου (12,7 δις ευρώ από τα 30,5 δισ ευρώ του πακέτου), η δόση είναι 2,12 δισ ευρώ και καταβάλλεται 1 φορά το χρόνο.

Φέτος λοιπόν η χώρα πρέπει να πετύχει σε 15 προαπαιτούμενα από τα 331. Ο βαθμός δυσκολίας από το 2022 και μετά αυξάνεται κατακόρυφα αφού το 2022 πρέπει να ολοκληρώσει 86 ορόσημα και στόχους στο σκέλος των επιδοτήσεων και άλλα 3 στο σκέλος των δανείων. Να σημειωθεί πως τα ορόσημα έχουν σχέση κυρίως με νομικές κινήσεις και αποφάσεις ενώ οι στόχοι και με υλοποίηση φυσικού αντικειμένου.

Τα ορόσημα

Το πακέτο των 13 οροσήμων του 2021 περιλαμβάνει την ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών (έναρξη του 1ου γύρου), την έγκριση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στη νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων, στον διαγωνισμό για 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, την έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου, την αναδιάρθρωση και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης, την έναρξη ισχύουσας νομοθεσίας για το clawback, την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.

Οι 2 υποχρεώσεις στα δάνεια είναι πως θα πρέπει να συνάψει τις επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να γίνει η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider