Ακριβότερα καλούνται να πληρώσουν το ψωμί οι καταναλωτές καθώς οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να μετακυλίουν τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης. Η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς, το «ράλι» ανόδου στις τιμές των σιτηρών, οι ανατιμήσεις στις υπόλοιπες πρώτες ύλες όπως άλευρα, λάδια, μαργαρίνες αλλά και οι αυξήσεις στο ρεύμα εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής.
Όπως εξηγεί στο insider.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι άγνωστο για πόσο θα διαρκέσει και αυτή τη στιγμή κάθε παραγωγός εκτιμά σε ποιο ποσοστό μπορεί να απορροφήσει το κόστος, διαμορφώνοντας την τελική τιμή πώλησης.
Σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, όπως επισημαίνει, οι τιμές από τον Ιούνιο παίρνουν διαρκώς την ανηφόρα. «Από τα 25 λεπτά που ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, γρήγορα έφτασαν τα 30 και πλέον αγγίζουν τα 48 λεπτά» τονίζει ο κ. Μούσιος. «Αν σε αυτά προστεθούν οι ανατιμήσεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους σε λάδι, σουσάμι βούτυρο, μαργαρίνες που έφτασαν έως και 40% αλλά και η σημαντική άνοδος των υλικών συσκευασίας το κόστος παραγωγής ανεβαίνει δραματικά» προσθέτει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων, τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών δημητριακών του αυξήθηκε 3,4% σε σχέση με τον Ιούλιο, με τις χαμηλότερες προσδοκίες για τις σοδειές σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες να αυξάνουν 8,8% τις τιμές του σιταριού σε μηνιαία βάση. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων. Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 6,7%, με τις τιμές του φοινικέλαιου να φθάνει σε ιστορικά υψηλά λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τα επίπεδα παραγωγής και τη μείωση των αποθεμάτων στη Μαλαισία.
Επιπλέον οι αρτοποιοί το τελευταίο διάστημα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις σε τιμές ρεύματος με τον κ. Μούσιο να εξηγεί πώς επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις από τους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν ανάλογα και με το μέγεθός τους αλλά και με τη συμφωνία με τον εκάστοτε πάροχο.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2020 κατέτασσαν την Ελλάδα στη 12η θέση μεταξύ των χωρών όσον αφορά στην τιμή του ψωμιού και των σιτηρών. Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153) ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα ήταν 110.
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο ωστόσο, οι συγκρίσεις της Eurostat γίνονται σε τιμές των σούπερ μάρκετ και όχι των αρτοποιών, επισημαίνοντας ότι η τιμή του κιλού στα σούπερ μάρκετ είναι 4,40 ευρώ το κιλό, όταν στα αρτοποιεία κυμαίνεται κοντά στα 2,20 το κιλό.
Οι Έλληνες καταναλωτές πάντως ανάλογα με την περιοχή και την επιχείρηση βρίσκουν στα αρτοποιεία το ψωμί από 70 έως 90 λεπτά το τεμάχιο ενώ εντοπίζονται και κάποιες περιπτώσεις με υψηλότερες τιμές.
«Η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα με ευθύνη του παραγωγού. Κρατήσαμε τις τιμές παγωμένες επί μία δεκαετία όμως πλέον οι αρτοποιοί είναι αναγκασμένοι να τις αυξήσουν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος. Πότε και πόσο είναι ευθύνη του παραγωγού» τονίζει ο κ. Μούσιος.