Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζουν για την ενοποίηση καθώς το χάσμα με τις ΗΠΑ «βαθαίνει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζουν για την ενοποίηση καθώς το χάσμα με τις ΗΠΑ «βαθαίνει»
Κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών προέτρεψαν τους νομοθέτες να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα που καθυστέρησαν το σχέδιο της ΕΕ για ενιαίο τραπεζικό σύστημα και κεφαλαιαγορά.

Κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών προέτρεψαν τους νομοθέτες να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα που καθυστέρησαν το σχέδιο της ΕΕ για ενιαίο τραπεζικό σύστημα και κεφαλαιαγορά και εμπόδισαν την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται τους συναδέλφους τους στη Wall Street.

Ο CEO της Deutsche Bank Κρίστιαν Σουίνγκ δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κάνει τις μεγάλες τράπεζες ασφαλέστερες μετά την οικονομική κρίση, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες για να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν. Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν από την πρόεδρο της Banco Santander Άννα Μποτίν και άλλα στελέχη που ζήτησαν την επείγουσα ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, καθώς και μια ενιαία αγορά κεφαλαίων.

«Ήταν σωστό και παραμένει σωστό να ελέγχουμε τις μεγάλες τράπεζες με ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο Σουίνγκ στην τραπεζική σύνοδο κορυφής της Handelsblatt την Τετάρτη. «Έχουμε κάνει όμως πολλά στην Ευρώπη για να εμποδίσουμε τις τράπεζες από το να αναπτυχθούν. Είναι μια αμφίβολη πορεία».

Οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν μείνει πολύ πίσω από τις αμερικανικές ομολόγους τους καθώς η περιοχή προσπαθεί να συμφωνήσει σε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση του τραπεζικού συστήματος μετά την οικονομική κρίση. Ενώ η Ένωση ενοποίησε την τραπεζική εποπτεία και συμφώνησε για τρόπους από κοινού χειρισμού των χρεοκοπημένων τραπεζών, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων που θα διευκόλυνε τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις ή ακόμη και μια ενιαία αγορά κεφαλαίου για να ενθαρρύνει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.

Η αποτίμηση στην αγορά των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, είναι ένα κλάσμα των αμερικανικών ομοτίμων τους, και η τιμή των μετοχών του γερμανικού ιδρύματος έχει υποχωρήσει ιδιαίτερα, βρισκόμενη περίπου 88% κάτω από το αποκορύφωμά της λίγο πριν από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, τράπεζες όπως η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs. έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ.

«Τι πρέπει να κάνουμε μπροστά σε αυτό το χάσμα στις αποτιμήσεις;» ρώτησε ο Σουίνγκ στην ομιλία του. «Πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό, ειδικά για τις υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει μια ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών».

H Μποτίν, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζουμε ότι η ένωση των κεφαλαιαγορών είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε πιο γρήγορα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάνφρεντ Κνοφ κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας να «λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς».

Η έλλειψη ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην περιοχή έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό τις retail επενδύσεις και αφήνει τις εταιρείες να βασίζονται στον τραπεζικό δανεισμό. Η τραπεζική ένωση σχεδιάστηκε μέσα στην κρίση του κρατικού χρέους της περιοχής για να σπάσει τον «φαύλο κύκλο της καταστροφής» μεταξύ των κυβερνήσεων και των δανειστών, αλλά χωρίς κοινή ασφάλιση καταθέσεων παραμένει ημιτελής.

Ειδικά οι Γερμανοί δανειστές έχουν δυσκολευτεί σε αυτό το περιβάλλον. Η Deutsche Bank έχει αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση μετοχών και περικόπτει χιλιάδες θέσεις εργασίας για να αποκαταστήσει την κερδοφορία της. Η Commerzbank, η οποία αναγκάστηκε να υποστεί μεγάλες απώλειες από ελληνικά κρατικά ομόλογα στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2012, περικόπτει επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider