Ραντεβού κυβέρνησης με Κομισιόν, EKT, ESM σε 1 μήνα για μέτρα στήριξης, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ραντεβού κυβέρνησης με Κομισιόν, EKT, ESM σε 1 μήνα για μέτρα στήριξης, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις
Κλείδωσε για 19-20 Οκτωβρίου η συνάντηση κορυφής. Η διπλή σημασία για χρέος–μέτρα. Ο παράγοντας ΑΕΠ και η πρόβλεψη θεσμών για ανάπτυξη 7%-8%. Εξ αποστάσεως ανταλλαγή στοιχείων. Το πρώτο κρας τεστ στις 4 Οκτωβρίου και οι ανακοινώσεις της Τετάρτης.

Κλείδωσε για 19- 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο ραντεβού μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της Kομισιόν της EKT και του ESM με αντικείμενο την επόμενη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η εν λόγω αξιολόγηση έχει διπλή σημασία γιατί συνδέεται με το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και γιατί μέσα από αυτήν περνάει η έγκριση του Προϋπολογισμού του 2022 και άρα η επόμενη αποτίμηση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που δημιουργούνται για πιθανές περαιτέρω παρεμβάσεις μειώσεις φόρων και εισφορών.

Οι διαβουλεύσεις είναι το πιο πιθανόν να γίνουν και πάλι μέσω τηλεδιασκέψεων λόγω της πανδημίας. Το βασικό κριτήριο για την ευχέρεια κινήσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε να λαμβάνει προσωρινά μέτρα στήριξης οικονομίας είναι το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί προς το παρόν εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ένας ρυθμός ανάπτυξης φέτος της τάξης του 7% ή και του 8%. Ωστόσο συνεχίζεται και αυτές τις μέρες η εξ αποστάσεως ανταλλαγή στοιχείων, αφού μία πρώτη αποτίμηση θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου από ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο του Προσχεδίου προϋπολογισμού που θα καταθέσει το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή (με βάση τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση).

Την ίδια μέρα στο Eurogroup θα εγκρίνεται η τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας που σχεδιάζεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη αλλά δεν συνδέεται με πακέτο «δόσεων», δίνοντας ένα πρώτο «στίγμα» της κατάστασης. Αμέσως μετά θα αρχίσουν και οι πρώτες επαφές με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Θα διακοπούν για την φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα για να ακολουθήσουν οι 28ωρες διαβουλεύσεις των επικεφαλής.

Οι διαβουλεύσεις

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων δεν βρίσκεται μόνο το πόσο ισχυρό θα είναι το comeback της Ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά κυρίως το αν αυτή η αναπτυξιακή ώθηση που παρατηρείται έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δηλαδή αν θα συνεχιστεί και με ποιο ρυθμό το 2022 – 23.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτό το πεδίο είναι το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο δίδεται ειδική σημασία και από τους δανειστές αλλά και από τις αγορές. Εν μέρει συνδέονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και τα 15 «προαπαιτούμενα» που πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε να έρθει φέτος και το πρώτο πακέτο δόσεων, κάτι το οποίο τρέχει παράλληλα η κυβέρνηση

Επιπλέον ειδική σημασία δίνεται στο τραπεζικό κλάδο και στη σταθερή απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του πλέγματος παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αλλά και σε παρεμβάσεις όπως η απομείωση των οφειλών προς ιδιώτες, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, οι τομές στη δικαιοσύνη και οι εκκρεμότητες σε σχέση με τα αναδρομικά και άλλες πηγές δημοσιονομικών «βαρών».

Βεβαίως η ευχέρεια κινήσεων του 2022 - όποια και αν είναι - στο δημοσιονομικό πεδίο έχει δύο «οροφές». Η πρώτη είναι πως τα μέτρα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα συνδεδεμένο με την Πανδημία, καθώς η χώρα θα συνεχίζει να τελεί σε καθεστώς ρήτρας προσωρινής διαφυγής. Η δεύτερη «οροφή» είναι ότι τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται το πλέγμα των πιέσεων που προκαλεί η μάχη βορρά-νότου για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύουν από το 2023 και μετά. Σήμερα οι κανόνες ουσιαστικά επιβάλλουν στην στα κράτη-μέλη ναι μεν τον επόμενο χρόνο να μπορούν να σχεδιάζουν μέτρα στήριξης της οικονομίας τους, αλλά αυτά να είναι και λελογισμένα και προσωρινού χαρακτήρα, για να οδηγούν στα πρωτογενή πλεονάσματα που τώρα έχουν συμφωνηθεί (σ.σ. για την Ελλάδα το έτος 2023 ισχύουν πρωτογενή πλεονάσματα αρκετά πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Καθώς τα πλεονάσματα διαμορφώνονται με βάση το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, το ύψος του γίνεται ρυθμιστής της δημοσιονομικής πορείας της χώρας. Και η κυβέρνηση προσπαθεί να το περιορίσει και μέσω ισχυρότερης ανάκαμψης αλλά και με άλλες παρεμβάσεις καλύτερης διαχείρισής του μέσα από το «μαξιλάρι» που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόβλεψη θεσμών για ανάπτυξη 7%-8% φέτος, γιατί είναι άγνωστος «Χ» το 2022, τι θα κρίνει την παρτίδα

Μετά τη ΔΕΘ το debate με τους θεσμούς για τα μέτρα που... δεν ακούσαμε

Τι κρύβει το «φούσκωμα» του μαξιλαριού του δημοσίου στα 40 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider