Είναι κοινό μυστικό πως οι γερμανικές εκλογές και η επιλογή Καγκελαρίου, πέραν των άλλων θα κρίνουν το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα μετά το 4ο κύμα της πανδημίας, την επάρκεια και φυσικά το κόστος του φυσικού αερίου στην Γερμανία και την Ευρωζώνη, μπροστά σε ένα βαρύ όπως διαφαίνεται χειμώνα.
Το κλειδί της υπόθεσης έχει να κάνει με το αν και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του δεύτερου σκέλους του αγωγού από την Ρωσία του περιβόητου Nord Stream 2. Η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού υπερκαλύπτει τις ανάγκες στην Ευρώπη και θα είναι έτοιμος για να δουλέψει από την 1η Οκτώβρη, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 26ης Σεπτέμβρη.
Όμως δεν θα λειτουργήσει καθώς ακόμα και αν η νέα Κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σόλτς – ή οποιονδήποτε άλλο προκύψει – χρειάζεται περίπου τέσσερεις μήνες διαδικασίες νομικές και κοινοβουλευτικές για να πάρει το ΟΚ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε καταλήξει σε ένα συμβιβασμό με τον Μπάιντεν για να ξεπερασθούν οι ισχυρές αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον όσο αφορά την «εξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το ακόλουθο διάγραμμα που παρουσιάζει τον προγραμματισμό της Gazprom για την ροή του φυσικού αερίου, «εξηγεί» το γιατί οι ήδη υπάρχοντες αγωγοί έχουν περιορίσει την ροή φυσικού αερίου προς την Γερμανία καθώς η στροφή στην μεταφορά μέσω του Nord Stream 2 μειώνει δραστικά την μεταφορά μέσω του αγωγού που καταλήγει ήδη στις αποθήκες του Mallnow. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα η στροφή είναι σχεδόν ολική στο γύρισμα από το 2021 στο 2022 και στο μεταξύ το φθινόπωρο φέτος η υπάρχουσα ροή περιορίζεται δραστικά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το τελευταίο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου...
Σε περίπτωση μάλιστα που το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία είναι τέτοιο που αναθερμάνει την ένταση μεταξύ Γερμανίας και... Πούτιν, ή μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, όπως αυτή που επιχειρήθηκε τελευταία μέσω του Ευρωκοινοβουλίου με την επισημοποίηση της απόδοσης ευθύνης της κυβέρνησης της Ρωσίας για τις κακουργηματικές ενέργειες εναντίον Ρώσων αντιφρονούντων στη Μ. Βρετανία, οι «καθυστερήσεις» στην μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα «κοστίσουν» ακριβά και στην... Ελλάδα.
Ήδη οι εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τον χαρακτηρισμό των πληθωριστικών πιέσεων ως «παροδικών», παρά το ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να επιμένει στις ανακοινώσεις της. Στρέφουν την προσοχή τους όσον αφορά στην διεύρυνση της πληθωριστικής πίεσης στο κόστος της ενέργειας (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Στη Γερμανία ήδη το SPD έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 24%, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται σε οριζόντια βάση στην Ευρωζώνη...
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη θα συνεχισθούν και το φθινόπωρο σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο της ΕΚΤ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η συμβολή των τιμών του φυσικού αερίου απειλεί να ανατρέψει ισορροπία στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς των κυβερνήσεων.
Ο τομέας της ενέργειας μεταλλάσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τις οικονομίες όπως παραδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Το γεγονός αυτό γίνεται περισσότερο καθαρό στις ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις της ΕΚΤ στις οποίες υποστηρίζεται – χωρίς να ληφθούν υπ' όψη εκλογικές επιπλοκές στις τιμές - ότι «με την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας και χάρη στη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται μεσοπρόθεσμα αύξηση του βασικού πληθωρισμού. Αυτή η άνοδος θα πρέπει να είναι μόνο σταδιακή. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει η οικονομία σε πλήρη δυναμικότητα και ως εκ τούτου αναμένεται (σ.σ. σύσταση/εκτίμηση της ΕΚΤ) μόνο μέτρια αύξηση των μισθών...».