Την άποψή του για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας μετέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του ΙΟΒΕ. Ανέφερε πως η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα θα γίνει ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Αλλά επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ούτως ώστε να στηριχθούν οι στόχοι πολιτικής, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών. Κατέστησε σαφές πως προφανώς πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή με μακροχρόνιους στόχους γιατί αλλιώς οι αγορές θα αντιδράσουν.
Εξήγησε όμως πως οι αγορές θα αντιδράσουν και αν οι στόχοι που επιλέγονται στο δημοσιονομικό πεδίο είναι υπερφιλόδοξοι εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που ισχύουν σήμερα.
Κατά συνέπεια, επισήμανε πως οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν ανά την ΕΕ έτσι ώστε να υπάρχει διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και με ανοιχτό μυαλό να συζητηθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος.
Επίσης επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία των δημοσίων επενδύσεων. Αλλά και να υπάρχει σύνδεση με τη νομισματική πολιτική. Έδωσε έμφαση Επίσης την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής Ένωσης. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής αρχής μέσω της οποίας θα μπορεί γίνει διαχείριση σε περιόδους κρίσεων.
Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως ένας ακόμη κρίσιμος τομέας στον οποίο η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο είναι η επιτυχής αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας. Με οχήματα πέντε κινήσεις:
1η. Μείωση των φορολογικών βαρών στην εργασία,
2η. Πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως μεταξύ των ομάδων που υποεκπροσωπούνται, όπως γυναίκες, μετανάστες και νέοι.
3η. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που θα πρέπει να αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αλλά και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του πληθυσμού μπορεί να βοηθήσει στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος.
4η. Πολιτική πρόνοιας, όχι μόνο διασφαλίζοντας ότι το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης είναι αρκετά ισχυρό και ευρύ, αλλά και πως παρέχει επίσης τα σωστά κίνητρα.
5η. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου και όλες οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις είναι έτοιμοι να συνεργαστούν περαιτέρω, προκειμένου να διασφαλίσουμε ισχυρή ανάκαμψη και να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» επισήμανε.