Στη σημασία που έχει η διάρθρωση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία αλλά και στο σύνολο της ΕΕ μίλησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, σε τοποθέτηση του σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως είπε ο κ. Κοστέλο όταν παρουσιάστηκε ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά «δείξαμε πως μπορεί να λειτουργήσει και το ελληνικό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό αυτού».
Ο κ. Κοστέλο σημείωσε ακόμα πως στις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλές θετικές γνώμες για το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προσθέτοντας «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σειρά παθογενειών στην ελληνική οικονομία.
Εκσυγχρονίζει την κεντρική διοίκηση, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Κοστέλο δήλωσε πως κατά τη γνώμη του το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συνέχεια και την υλοποίηση του ελληνικού πρόγραμμα αποτελεί η καθυστέρηση των επενδύσεων. «Χρειάζεται να μην υπάρχει καθυστέρηση των επενδύσεων, των έργων και των διαγωνισμών και πρέπει τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί να μην καθυστερούν».
Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως το τωρινό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι αποτελεσματικό και πως το Ταμείο Ανάκαμψης «πατά» στις πολιτικές της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης και κατά τον ίδιο είναι σημαντικό το ότι το πρόγραμμα έχει «συνέχεια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι επενδύσεις από τους ευρωπαϊκούς πόρους μπορούν να αυξηθούν στο μέλλον, ο κ. Κοστέλο είπε ότι «τα χρήματα προς την Ελλάδα και προς τις άλλες χώρες είναι πάρα πολλά και προφανώς δεν γίνεται να γίνονται προσθαφαιρέσεις συνεχώς».