Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία: Η ανάγκη αναγνώρισης των αστοχιών και λήψης διορθωτικών μέτρων είναι άμεση
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την οικονομική και γεωπολιτική σημασία τις ενέργειας. Ούτε βέβαια και για την δραματική συνεισφορά της στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ανταποκρινόμενη στις επιταγές των συμφωνιών του Κιότο, το  2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει φόρο στις εκπομπές αερίων.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την οικονομική και γεωπολιτική σημασία τις ενέργειας. Ούτε βέβαια και για την δραματική συνεισφορά της στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ανταποκρινόμενη στις επιταγές των συμφωνιών του Κιότο, το 2005 η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει φόρο στις εκπομπές αερίων. Ο στόχος είναι αφενός μεν να συγκεντρωθούν χρήματα για να αναπτυχθούν πράσινες τεχνολογίες και αφετέρου να καταστεί ακριβότερη η ρυπαίνουσα ενέργεια ώστε να είναι δελεαστικές οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές. Οι πολιτικές αυτές συγκεκριμενοποιούνται και εμπλουτίζονται συνεχώς από τότε.

Τα αποτελέσματα κατ' αρχήν μοιάζουν εντυπωσιακά. Μεταξύ του 2000 και το 2022 ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράχθηκε στην ΕΕ αυξήθηκε σχεδόν 3 φορές και έφτασε περίπου το 15% ενώ το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκε κατά 30% σε σχέση με το 1990 (στοιχεία Eurostat) .

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα. Την ίδια περίοδο, η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές της από τρίτες χώρες κατά περίπου 5 φορές, αδιαφορώντας για το ανθρακικό αποτύπωμα αυτών των αγαθών στις χώρες παραγωγής τους. Ταυτόχρονα, η «προσδοκία» ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήταν οικονομικότερη, μοιάζει να διαψεύδεται παταγωδώς. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει αυξηθεί μεταξύ 2008 και 2023 κατά 45% (σε αποπληθωρισμένες τιμές του 2008 – Eurostat). Η μέση τιμή για τον Ευρωπαίο καταναλωτή το 2022 ήταν 85% υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μεταξύ του 2000 και του 2023 η συμμετοχή των εγχώριων πηγών στην παραγωγή της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερή στο 39% (Eurostat). Η οποιαδήποτε αύξηση προέκυψε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ισοσταθμίστηκε από τη μείωση στα στερεά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια. Ο βαθμός εξάρτησης μας από τις εισαγωγές παρέμεινε σταθερός.

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας απαιτούν ορυκτές πρώτες ύλες οι οποίες δημιουργούν ισχυρότερες εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αναγνώρισε το 2023 αυτό το πρόβλημα και πρότεινε έναν οδικό χάρτη για τη μείωση αυτής της εξάρτησης (το Critical Raw Materials Act). Ξεφεύγει από τους στόχους του συγκεκριμένου άρθρου το να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των προτάσεων. Αξίζει όμως να δούμε ορισμένα ποσοτικά στοιχεία της εξάρτησης από πρώτες ύλες, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται σε ποσοστό από 50 μέχρι 100 % από τρίτες χώρες για την εισαγωγή όλων των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τις νέες πράσινες τεχνολογίες. Και το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η εξάρτηση αυτή είναι από 2 ή 3 συγκεκριμένες χώρες. Σπάνια όμως, μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση η διάσταση της αύξησης της μελλοντικής ζήτησης των συγκεκριμένων πρώτων υλών. Εκτιμήσεις για τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνηση σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, καταλήγουν σε αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων ορυκτών από 200 μέχρι 800% . Αν κανείς μιλήσει για πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων τότε τα νούμερα γίνονται απολύτως ουτοπικά.

Οι ανεπιτυχείς στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης σε ότι αφορά την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, παρότι αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος, ελάχιστα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης (δεν μιλάμε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου). Μέσα σε 3 δεκαετίες κατορθώσαμε να μην μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα πετρελαιοειδή, να δημιουργήσουμε μια νέα εξάρτηση από συγκεκριμένες πηγές για το φυσικό αέριο, να στηρίξουμε όλες μας τις ελπίδες για την μετάβαση σε νέες τεχνολογίες από την παραγωγή πρώτων υλών 2 ή 3 χώρων, που δεν ανήκουν σε αυτό που λέμε Δυτικό μπλοκ και ταυτόχρονα να έχουμε την ακριβότερη ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσφατα «κατόρθωσε» να μετατρέψει ένα τοπικό μπλακάουτ σε μια Βαλκανική χώρα σε ένα ράλι τιμών στη μισή Ευρώπη.

Η ανάγκη για την αναγνώριση των αστοχιών και την λήψη διορθωτικών μέτρων είναι άμεση. Σε μια εποχή που ο (αποκαλούμενος) Δυτικός Κόσμος δυσκολεύεται πολύ να βρει πεδίο συνεννόησης, τα υπόλοιπα κράτη (BRICS) έρχονται όλο και πιο κοντά με όρους τόσο οικονομίας όσο και γεωπολιτικής. Η πολυτέλεια της λήψης αποφάσεων με τους ράθυμους ρυθμούς της Ευρώπης δεν υφίσταται πλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η κόρη του πρώην προέδρου Μπους κάνει εκστρατεία στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις

23:45

Ισραήλ: Προειδοποιεί το Ιράν να μην απαντήσει στα ισραηλινά πλήγματα

23:45

Δισεκατομμυριούχοι και CEO υιοθετούν προσεκτική στάση καθώς ο Τραμπ δεσμεύεται για «εκδίκηση»

23:36

AMD: Δεν εντυπωσίασαν τα μεγέθη και οι προβλέψεις παρά την ισχυρή ανάπτυξη στο AI

23:35

Ανδρουλάκης: Στόχος η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και η πολιτική αλλαγή

22:52

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταδικάζουν την επίθεση κατά του Μπελέρη στα Τίρανα

22:45

Πάνω από τα 73.000 δολάρια το bitcoin

22:42

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση μετά το χαμηλό δύο ετών

22:33

Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

22:26

Alphabet: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο γ' τρίμηνο, με ώθηση από το cloud

22:20

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq - Απώλειες για Dow Jones

21:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή το ν/σ για ΑΠΕ

21:50

Λάρι Φινκ: H Fed θα μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές

21:16

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα ΝΔ με 31% - Νίκη Κασσελάκη στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ

21:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ την Τετάρτη

21:02

Συνάντηση Βορίδη – Τσιάρα με παραγωγούς των Μεσογείων

20:59

Σάντσεθ: Δεν υπάρχει «τίποτα» σε βάρος της συζύγου μου

20:53

Ιταλία: Δικαστές ζητούν από την ΕΕ να καθορίσει τις ασφαλείς χώρες προέλευσης μεταναστών

20:47

Έρευνα Black Friday: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι πρωταθλητές σύμφωνα με το Public

20:43

Intrakat: Μετονομάζεται σε AKTOR Όμιλος Εταιρειών - Επενδύσεις, εξαγορές και ΑΜΚ 200 εκατ. ευρώ - Νέα δομή με 5 θυγατρικές

20:37

Ισπανία: Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σάρωσαν το νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας

20:29

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ και cryptos: Προβάδισμα στον Τραμπ – Ασαφείς οι θέσεις Χάρις

20:15

ΕΟΦ: Αποσύρει παρτίδες αντιψυχωσικού φαρμάκου

20:02

Intrakat: ΑΜΚ με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ

19:56

Intrakat: Πρόεδρος του ΔΣ ο Αλέξανδρος Εξάρχου

19:47

Ουκρανία: Σχεδιάζει να επιστρατεύσει επιπλέον 160.000 εφέδρους

19:41

Κασσελάκης: Δημοκρατική επαγρύπνηση ενόψει της εκλογής συνέδρων

19:36

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:35

Intrakat: Deal με Prodea για ακίνητα αξίας 600 εκατ. ευρώ και ΑΜΚ με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ

19:05

Νορβηγία: Ζητεί γνωμοδότηση του ΟΗΕ για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider