Η δημιουργός του ChatGPT έδωσε σε 3.000 άτομα 1.000 δολάρια το μήνα για 3 χρόνια - Τα συμπεράσματα της μελέτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δημιουργός του ChatGPT έδωσε σε 3.000 άτομα 1.000 δολάρια το μήνα για 3 χρόνια - Τα συμπεράσματα της μελέτης
Το OpenAI έχει διεξαγάγει τώρα τη μεγαλύτερη μελέτη στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής για αυτό που είναι γνωστό ως καθολικό βασικό εισόδημα

Τη μεγαλύτερη μελέτη βασικού εισοδήματος στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα χρηματοδότησε η δημιουργός του ChatGPT, OpenAI. Η startup τεχνητής νοημοσύνης συνεργάστηκε με ερευνητές για να δώσει στους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας άνευ όρων πληρωμές σε μετρητά για τρία χρόνια.

Ο ιδρυτής και CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την ιδέα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ανασχηματίζει την οικονομία της εργασίας και εξαλείφει ορισμένες θέσεις εργασίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ηλικίας μεταξύ 21 και 40 ετών από το Τέξας και το Ιλινόις. Κέρδιζαν λιγότερα από 30.000 δολάρια ετησίως. Στο ένα τρίτο αυτών, τους παραλήπτες, δόθηκαν 1.000 δολάρια το μήνα, ενώ στους άλλους, την ομάδα ελέγχου, δόθηκαν 50 δολάρια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αποδέκτες των μεγαλύτερων επιταγών είχαν μεγαλύτερη ευελιξία να αναζητήσουν θέσεις εργασίας που πραγματικά ήθελαν.

«Τα μετρητά μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν αποφάσεις απασχόλησης που ευθυγραμμίζονται με τις ατομικές συνθήκες, τους στόχους και τις αξίες τους. Οι αποδέκτες ήταν πιο πιθανό να αναζητούν δουλειά, αλλά ήταν πιο επιλεκτικοί», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

'Ενας συμμετέχων στη μελέτη δήλωσε σε συνέντευξή του: «Λόγω της (μεταφοράς μετρητών) και της δυνατότητας να συγκεντρώσω τις αποταμιεύσεις μου, είμαι σε θέση για μια φορά να είμαι επιλεκτικός», προσθέτοντας: «Δεν χρειάζεται να πάρω ​​μια άθλια δουλειά μόνο και μόνο επειδή χρειάζομαι εισόδημα αυτή τη στιγμή. Έχω την ευκαιρία να αντέχω και να προσπαθήσω να βρω τη σωστή εφαρμογή».

Ένας άλλος τόνισε ότι μπόρεσε να λάβει μια θέση entry level χαμηλότερης αμοιβής σε έναν τομέα στον οποίο ήθελε να εργαστεί και σε δύο χρόνια έλαβε εξαψήφιο μισθό. «Αν δεν είχα τα εμβάσματα μετρητών, δεν υπάρχει περίπτωση να είχα κάνει αυτή τη μείωση μισθού» , είπε σε συνέντευξή του.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που διαπίστωσε η μελέτη ήταν η αύξηση των δαπανών για βασικές ανάγκες και υποστήριξη άλλων. Οι συμμετέχοντες αύξησαν τις συνολικές δαπάνες τους κατά 310 δολάρια το μήνα, με τους μεγαλύτερους τομείς να είναι τα τρόφιμα, τα ενοίκια και οι μεταφορές. Επίσης, οι πληρωμές βοήθησαν τους παραλήπτες να πληρώσουν για ανάγκες υγείας, όπως σιδεράκια δοντιών και θεραπεία για τον αλκοολισμό. Ωστόσο, ενώ οι πληρωμές αρχικά μείωσαν το άγχος, πολλά οφέλη για την υγεία εξασθένησαν μετά από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα - «Βουτιά» άνω του 5% της μετοχής

Γκίντος (EKT): Ο Σεπτέμβριος καλύτερος μήνας για τη λήψη αποφάσεων

Wiz: Απέρριψε εξαγορά 23 δισ. δολαρίων από την Google

gazzetta
gazzetta reader insider insider