Πράσινα τιμολόγια: 17% χαμηλότερα από τα τιμολόγια του 2023 – Στα 13 λεπτά ανά kWh η χρέωση στο 7μηνο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: 17% χαμηλότερα από τα τιμολόγια του 2023 – Στα 13 λεπτά ανά kWh η χρέωση στο 7μηνο
Στους πρώτους 7 μήνες του προηγούμενου έτους, ήταν 15,7 λεπτά η μέση τιμή (με τις επιδοτήσεις) όλων των διαθέσιμων οικιακών συμβολαίων, με βάση τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ. «Κλειδί» για τον Αύγουστο η επιδότηση. Αν ληφθούν υπόψη και τα κίτρινα τιμολόγια που διέθεταν οι εταιρείες για νοικοκυριά μέχρι τον Ιούνιο του 2024 (αφού στα ex-post κίτρινα η τιμή Ιουλίου θα «κλειδώσει» στο τέλος του μήνα), προκύπτει μέση χρέωση 12,2 λεπτά, μειωμένη 23% σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική αποκλιμάκωση των λογαριασμών ρεύματος έχει «φέρει» έως τώρα το 2024 στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κάποιο πράσινο τιμολόγιο, παρά το γεγονός ότι τα ειδικά προϊόντα δεν είναι τα πιο ανταγωνιστικά συμβόλαια με κυμαινόμενες χρεώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες. Απόδειξη το γεγονός ότι στο πρώτο 7μηνο του έτους -που η λιανική «πορεύτηκε» χωρίς επιδοτήσεις- η μέση χρέωση στα πράσινα προϊόντα ήταν 17% χαμηλότερη από τη μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων (μαζί με την επιδότηση) για την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία του Insider.gr, στην περίπτωση των ειδικών τιμολογίων, η μέση χρέωση για το πρώτο 7μηνο του έτους διαμορφώνεται στα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος 2023), η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων των προμηθευτών ήταν 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συνυπολογίζοντας τις επιδοτήσεις που παρέχονταν από την πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Επομένως, παρά την απόσυρση των επιδοτήσεων μέχρι και τον Ιούλιο του 2024, τα πράσινα τιμολόγια για τα νοικοκυριά διαμορφώνονται έως και τον Ιούλιο 17% χαμηλότερα από τα προϊόντα που διατίθεντο πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις θα «επανέλθουν» εκτάκτως τον Αύγουστο.

Αυξήσεις στα πράσινα από τον Ιούνιο

Όπως είναι γνωστό, τα πράσινα τιμολόγια (όπως και τα συμβόλαια των υπόλοιπων «χρωμάτων») έκαναν την εμφάνισή τους από τον Ιανουάριο του 2024. Στον αντίποδα, οι επιδοτήσεις σταμάτησαν από τις αρχές του έτους, δηλαδή δόθηκαν για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2023.

Για την επεξεργασία, όσον αφορά τα ειδικά προϊόντα, χρησιμοποιήθηκαν οι χρεώσεις των δέκα μεγαλύτερων προμηθευτών το 7μηνο του τρέχοντος έτους. Για το 2023, χρησιμοποιήθηκαν οι μέσες μηνιαίες τιμές όλων των οικιακών προϊόντων (μαζί με την επιδότηση) των ίδιων δέκα εταιρειών προμήθειας, οι οποίες περιλαμβάνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) στην ετήσια αναφορά της για την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα από τη μεγαλύτερη διαφάνεια που έφεραν τα «έγχρωμα» τιμολόγια, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, αναμφίβολα κυρίαρχος καταλύτης για τις μειωμένες φετινές χρεώσεις για τα νοικοκυριά ήταν η υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών, σε σχέση με το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι τα πράσινα τιμολόγια εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με τις περσινές τιμές από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ξεκίνησε να κινείται ξανά ανοδικά η αγορά.

«Βουτιά» από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο

Μία εξίσου όμως σημαντική διαφορά, σε σχέση με το 2023, είναι πως το 2024 «βρίσκει» το ηλεκτρικό σύστημα με εγκατεστημένες ακόμη περισσότερες μονάδες ΑΠΕ. Ως συνέπεια, τους μήνες με συγκρατημένη ζήτηση, λόγω των καιρικών συνθηκών, η «κυριαρχία» των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση των χονδρεμπορικών τιμών και, κατά συνέπεια, των πράσινων τιμολογίων.

Η «ψαλίδα» κάνει την εμφάνισή της από τον Φεβρουάριο και κορυφώνεται τον Μάρτιο -φτάνοντας το 41% σε σχέση με τα διαθέσιμα τιμολόγια του 2023 (που περιλάμβαναν και επιδοτήσεις)- ενώ διατηρείται σε μεγάλα διψήφια ποσοστά και τους δύο επόμενους μήνες. Αμέσως μετά, επιστρέφει στα μέσα επίπεδα του 2023, αποδεικνύοντας την έντονη εποχικότητα που έχει «φέρει» η «πράσινη στροφή» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εικόνα και με τα κίτρινα τιμολόγια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανοδικό ράλι της αγοράς, που «τρέχει» τον Ιούλιο, θα επηρεάσει τις τιμές των πράσινων τιμολογίων τον Αύγουστο. Μένει να φανεί σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι προσφορές των εταιρειών, αλλά και η επιδότηση από την πολιτεία τον επόμενο μήνα, η οποία θα «κουρέψει» σε κάποιο βαθμό τις επιδοτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η σύγκριση βασίστηκε στα πράσινα τιμολόγια, καθώς πρόκειται για τα προϊόντα στα οποία έως και αυτή τη στιγμή βρίσκεται η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών. Ωστόσο, όσον αφορά συνολικά τα κυμαινόμενα προϊόντα που διατίθενται φέτος, οι πιο ανταγωνιστικές τιμές προσφέρονται από τις εταιρείες στα κίτρινα προϊόντα τους. Κάτι που σημαίνει ότι αν για το 2024 ληφθούν υπόψη εκτός από τα πράσινα και τα κίτρινα συμβόλαια, τότε η διαφορά θα διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Δεύτερη επεξεργασία του Insider.gr -στην οποία για κάθε μήνα λαμβάνονται υπόψη και όλα τα προϊόντα «κίτρινου χρώματος» των δέκα μεγαλύτερων προμηθευτών- επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκριση σε αυτή την περίπτωση γίνεται χωρίς να ληφθεί υπόψη ο Ιούλιος, και αυτό γιατί τα ex-post κίτρινα τιμολόγια θα «κλειδώσουν» τη χρέωσή τους μόλις ολοκληρωθεί ο μήνας.

Για το σύνολο των κυμαινόμενων προϊόντων των προμηθευτών, προκύπτει πως το πρώτο 6μηνο η μέση χρέωση ήταν 12,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, είναι 23% χαμηλότερη από τη μέση τιμή για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023, η οποία ήταν 15,9 λεπτά. Και πάλι, καταλυτική ήταν η βουτιά των κυμαινόμενων τιμολογίων φέτος την άνοιξη.

Η ψαλίδα πρόκειται να μειωθεί αισθητά τον Ιούλιο, καθώς τα ex-post κίτρινα τιμολόγια θα ενσωματώσουν στις τιμές τους το άλμα που καταγράφεται στη χονδρεμπορική μέσα στον μήνα. Μέρος ωστόσο των ανατιμήσεων θα αντισταθμιστεί τον Αύγουστο, με την επιδότηση που θα δοθεί και στα κίτρινα τιμολόγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider