Eurogroup: Θετικά σημάδια από την Ελλάδα - Τι συζητήθηκε για πληθωρισμό και ενέργεια στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurogroup: Θετικά σημάδια από την Ελλάδα - Τι συζητήθηκε για πληθωρισμό και ενέργεια στην ΕΕ
Οι μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα ληξιπρόθεσμα και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της προσοχής των Ευρωπαίων για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στην Ελλάδα, οι συζητήσεις για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα του πληθωρισμού και οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ανά την ΕΕ τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Πασκάλ Ντόνιαχου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, σχετικά με τον πληθωρισμό, «οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφωνούν με την Κομισιόν και την ΕΚΤ για το ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πως θα δούμε υποχώρηση των τιμών και πάλι από το 2022».

Για το θέμα των αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές, ο Ιρλανδός αξιωματούχος τόνισε πως «η πράσινη μετάβαση δεν είναι το πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης... Χρειάζεται να μειώσουμε την έκθεση μας σε ενέργεια που εισάγουμε» συμπλήρωσε, λέγοντας παράλληλα πως το ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών είναι πολυπαραγοντικό.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε στη 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Ακόμα, ο Ιταλός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η χώρα είχε καλή τουριστική σεζόν, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συνολικά η χώρα έκανε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογική διοίκηση, την δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση, πρόσθεσε.

«Περιμένουμε τους επόμενους μήνες να δούμε πρόοδο σε μια σειρά άλλων θεμάτων, που θα εξεταστούν στην 12η αξιολόγηση, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε για την Ελλάδα, πως «έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως η οικονομία της Ελλάδας θα μπορούσε να φτάσει το 6,1%, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «η οικονομία της Ελλάδας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς με τον τουρισμό.

Επομένως, δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν η ανάπτυξη της οικονομίας κινηθεί κοντά στο 6% για φέτος, όπως περιμένει η ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ο διοικητής του ESM, μιλώντας για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για το χρέος, σημείωσε πως είναι υψηλότερο σήμερα από ότι πριν την πανδημία, κάτι το οποίο παραδέχτηκε ότι ήταν αναγκαίο, πλην όμως θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

«Θα πρέπει να δούμε τα σχέδια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ζητούν Σταϊκούρας και Σκρέκας από το Eurogroup για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider