Το «κληροδότημα» Ρέγκλινγκ στο ελληνικό χρέος, πριν την αποχώρησή του από τον ESM και η... εξυπηρέτηση της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το «κληροδότημα» Ρέγκλινγκ στο ελληνικό χρέος, πριν την αποχώρησή του από τον ESM και η... εξυπηρέτηση της ΕΚΤ
H εκ νέου αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, η «συνταξιοδότηση» του κ. Ρέγκλινγκ και το «waiver» της ΕΚΤ, μπλέκονται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σήριαλ εξελίξεων μέσα στο 2022.

Το 2022 θα είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη και ίσως πολύ «χρήσιμη», χρονιά για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το 2022 ο «μεγαλύτερος δανειστής» του ελληνικού δημοσίου ο ESM αλλάζει επικεφαλής, καθώς αποχωρεί από την θέση αυτή στον Οργανισμό ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μέχρι στιγμής ο κ. Ρέγκλινγκ και το ελληνικό χρέος είναι κάτι σαν... αυτοκόλλητοι.

Η Ελλάδα είναι ο βασικός πελάτης του ESM – ελάχιστα είναι τα ποσά που έχει επενδεδημένα σε άλλες χώρες – και ο κ. Ρέγκλιγκ είχε κάθε λόγο να παρακολουθεί την εξέλιξη του ελληνικού χρέους, περισσότερο ίσως και από τον εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς από αυτό το δάνειο κρέμεται ο ισολογισμός του...

Λίγο πολύ ο ESM μέχρι σήμερα είναι η... τράπεζα της Ελλάδας και ο κ. Ρέγκλινγκ ο τραπεζίτης της.

Και βέβαια έχει κάθε λόγο να θέλει να πάει καλά το δάνειο αφού από την ομαλή αποπληρωμή του εξαρτάται η ύπαρξη του.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα στην τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο του 2018 έχει προβλεφθεί ειδική ρήτρα σύμφωνα με την οποία αν εκτιμηθεί ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή αποπληρωμή του χρέους το 2032, να μπορεί να γίνει εκ νέου ρύθμισή του.

Για όλα αυτά την κεντρική ευθύνη την έχει ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος τοποθετήθηκε στην θέση αυτή μετά από συμφωνία των ισχυρών της Ευρωζώνης, σαν ο πλέον κατάλληλος να χειριστεί την μεγαλύτερη κρίση χρέους στην Ε.Ε. μετά το 2008.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Αλλά φαίνεται πως η αποχώρησή του δεν θα είναι μία τυπική εναλλαγή με τον διάδοχό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφήσει ένα κληροδότημα που θα διευκολύνει τον διάδοχό του σε σχέση με τον βασικό πελάτη του ESM, την Ελλάδα.

Πριν από την αποχώρησή του την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί η επανεξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους !

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με βάση οχι μόνο το μέγεθός του, αλλά κυρίως την σύνθεσή του και το κόστος εξυπηρέτησής του θα αποτελέσει την πλατφόρμα με βάση την οποία η ΕΚΤ θα αποφασίσει το τι θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα μετά την λήξη της ισχύος του PEPP.

Όπως είναι γνωστό το PEPP λήγει κανονικά τον Μάρτιο του 2022, αλλά όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει μία παράταση τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Η ΕΚΤ με βάση την δική της ανάλυση και λαμβάνοντας σαν βάση την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από τον βασικό δανειστή της χώρας τον ESM, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να δίνει την εξαίρεση (waiver) στα ελληνικά ομόλογα, συμπεριλαμβάνοντάς τα στα προγράμματα αγορών της μετά το κλείσιμο του PEPP.

Παρέμβαση Ρέγκλινγκ για Ελλάδα στο Eurogroup

Είναι ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Ρέγκλινγκ επέλεξε να μιλήσει για τον «πελάτη» του στο Eurogroup εχθές Δευτέρα.

Και λίγο πολύ προδιέγραψε το τι πρόκειται να κάνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όπως καταγράφεται από το σημερινό διεξοδικό ρεπορτάζ του Insider.gr για το Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ πήρε τον λόγο για να αναφερθεί στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι στην επικείμενη τρέχουσα «διαπραγμάτευση» θα καταγραφεί μεν η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα γίνει και νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, όπως επίσης θα εξεταστεί και η δημοσιονομική στρατηγική για την επόμενη χρονιά.

Κάτι που όπως είπε, είναι σημαντικό για τον ESM, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται ανάπτυξη στην Ελλάδα στη ζώνη του 6% φέτος, αλλά και πολύ ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Με άλλα λόγια επισήμανε στους ΥΠΟΙΚ ότι θα βελτιωθούν «ταχύτερα» οι δύο βασικοί όροι από τους οποίους εξαρτάται άμεσα η αξιολόγηση της «βιωσιμότητας» του δημόσιου χρέους, το οποίο έτσι κι αλλιώς ο ESM θεωρεί «βιώσιμο» βραχυμεσοπρόθεσμα λόγω της σύνθεσής του, αλλά και του μαξιλαριού των 35 – 40 δισ. ευρώ...

Την εικόνα αυτή πρόκειται να την στηρίξει άμεσα με μία νέα παρέμβασή του το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, προτείνοντας την πρόωρη εξόφληση των δόσεων του διακρατικού δανείου (του πρώτου μνημονιακού δανείου) τουλάχιστον για την πρώτη διετία αποπληρωμής.

Οι «ζυμώσεις» περί του θέματος έχουν προχωρήσει.

Κατά τις πληροφορίες του insider.gr εκεί λίγο πριν την αποχώρηση του κ. Ρέγκλινγκ, αναμένεται να «βελτιωθεί» τόσο όσο χρειάζεται η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε και ο κ. Ρέγκλινγκ να... τιμηθεί για το «θαύμα» που πέτυχε με το ελληνικό χρέος. Και η ΕΚΤ να μπορεί να διατηρήσει με νέους όρους την «επιλεξιμότητα» των ελληνικών ομολόγων όσον αφορά τα προγράμματα αγορών της.

«Κάθε διαφορετική εξέλιξη πρέπει να αποφευχθεί...», σύμφωνα με εμπλεκόμενο στις σχετικές διαδικασίες στο Λουξεμβούργο στον οποίο απευθύνθηκε για διευκρινίσεις το insider.gr.

Κατά πως φαίνεται αυτή θα είναι η κληρονομιά του κ. Ρέγκλινγκ όσον αφορά την διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης χρέους στην ιστορία της Ευρώπης.

Και θα τον συνοδεύει μέχρι την ανάληψη ευθύνης στο επόμενο «πόστο» που θα αναλάβει το 2023.

Έτσι τουλάχιστον ακούγεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider