ΔΝΤ για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4,6% το 2022, αλλά τεράστιο εξωτερικό έλλειμμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4,6% το 2022, αλλά τεράστιο εξωτερικό έλλειμμα
Τι αναφέρει η έκθεση World economic outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα. Προβλέψεις πιο αισιόδοξες και από το ΥΠΟΙΚ για το ΑΕΠ. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται συγκρατημένες. Τα 2 αγκάθια για χαμηλό ΑΕΠ μακροπρόθεσμα αλλά και για το μεγάλο άνοιγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 7,4% του ΑΕΠ.

Την πεποίθηση πως ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ φέτος θα φτάσει στην Ελλάδα στο 6,5%, δηλαδή θα είναι υψηλότερος και από τις νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών (εκτιμά στο Προσχέδιο ρυθμό 6,1%), αλλά και ότι η δυναμική της ανάπτυξης θα διατηρηθεί και το 2022 (με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης στο 4,6% έναντι 4,3%), εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα του έκθεση. Προβλέπει επίσης πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι σχετικά συγκρατημένες.

Ωστόσο στις ίδιες προβλέψεις υπάρχουν και 2 «αγκάθια»:

*Το ένα σχετίζεται με την πάγια πρόβλεψη του Ταμείου για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,3% μακροπρόθεσμα.

*Το δεύτερο συνδέεται με τη μεγάλη επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, η οποία εκτιμά ότι θα περιοριστεί μεν αλλά θα παραμείνει η 2η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά από την επίδοση της Κύπρου.

Στο πεδίο της μεγάλης επιδείνωσης του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας (σ.σ. του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), αναμένεται ότι θα καταγραφεί έλλειμμα της τάξης του 7,4% του ΑΕΠ (στο ίδιο ύψος με το 2020 παρά την ανάπτυξη), ενώ το 2022 το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 5,1% του ΑΕΠ. Επίσης εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί από το 16,4% το 2020 στο 15,8% του εργατικού δυναμικού φέτος και στο 14,6% του εργατικού δυναμικού του 2022.

Πορεία ΑΕΠ

Στην έκθεση World economic outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμάται πως η άνοδος του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος συνδέεται με ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2021 κατά 2,7% (σ.σ. λόγω της ολοκλήρωσης της επαναφοράς μεγάλου μέρους της οικονομίας από την πανδημία). Επίσης, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,6% το 2022 συνδέεται μία αύξησή του κατά 11,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 (σ.σ. πιθανόν λόγω πρόβλεψης για ενεργοποίηση των επενδυτικών σχεδίων).

Ωστόσο στη συνέχεια καταγράφεται επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής, με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ μόνο 1,3% το 2026 (έναντι 1,4% μέσου όρου στην Ευρωζώνη). Βεβαίως αυτή είναι η πάγια “τακτική” του Ταμρίου που προβλέπει μεσοπρόθεσμα πολύ χαμηλές αναπτυξιακές “πτήσεις” οι οποίες μάλιστα στο παρελθόν κινούνταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, κάτω του 1%.

Η πορεία των τιμών

Στο πεδίο του πληθωρισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από μείωση τιμών το 2020 (-1,3%) φέτος θα υπάρξει ουσιαστικά μηδενική άνοδος (-0,1% για τον εναρμονισμένο δείκτη έναντι 2,2% ανόδου στην Ευρωζώνη). Να σημειωθεί πως οι μετρήσεις με τον εναρμονισμένο δείκτη είναι πολύ πιο χαμηλές από τον δείκτη τιμών που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ (ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο είχε άνοδο κατά 2,2% και ο εναρμονισμένος κατά 1,9% με τον μέσο Εναρμονισμένο του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020 να παρουσιάζει ακόμη μείωση 0,9% λόγω της μεγάλης πτώσεις τιμών αλλά και της μείωσης έμμεσων φόρων που προηγήθηκε). Σε κάθε περίπτωση, ο εναρμονισμένος είναι ο συγκρίσιμος δείκτης διεθνώς και δείχνει την «τάση».

Η εκτίμηση λοιπόν αυτή του ΔΝΤ για την πορεία των τιμών συνδυάζεται με άνοδο του δείκτη τιμών κατά 1,3% στο τέλος του 2021 (κατά 2,9% στην Ευρωζώνη). Για το 2022 εκτιμά μέσο πληθωρισμό στο 0,4% (έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη), μία πρόβλεψη που της συνδυάζεται με την επαναφορά του πληθωρισμού σε αρνητικά επίπεδα -0,1% στο τέλος του 2022. Για το 2026 εκτιμά ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα κινείται με ρυθμό 1,9%.

Αναφορικά με το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας καταγράφεται ταχύτατη επιδείνωση λόγω της πανδημίας και της μείωσης των τουριστικών ροών από το -2,2% του ΑΕΠ το 2019 στο -7,4% του ΑΕΠ πέρυσι και φέτος. Η μικρή βελτίωσή του στο -5,1% το 2023 και στο -3,4% του ΑΕΠ το 2026 δεν αλλάζει τη θέση της χώρας ως το κράτος με το 2ο πιο μεγάλο εξωτερικό άνοιγμα, με την Ευρωζώνη να καταγράφεται στο σύνολο της τα σταθερά πλεονασματική στο 2,6% με 2,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider