Η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με πολύ μικρές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Μόλις 8,29 δισ. ευρώ στο σύνολό τους στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP. Και οι συνέπειες αμέσως αποτυπώθηκαν στις αποδόσεις και τα spreads ιδιαίτερα των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου, όπου συγκεντρώνονται και τα υψηλότερα ποσοστά κρατικού χρέους (όχι ιδιωτικού).
Η απότομη πτώση του όγκου αγορών από τα 18,64 δισ. της προτελευταίας εβδομάδας του Οκτώβρη στα 8,29 δισ. της τελευταίας εβδομάδας έστειλαν τα spreads του δεκαετούς της Ελλάδας πάνω από το 1,4% και τα ιταλικά πάνω από το 1,3%.
Στη συνέχεια υπήρξε μία μικρή διόρθωση προς τα κάτω αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές λόγω της ραγδαίας ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της διοίκησής της.
Ένα πλέον είναι βέβαιο, το PEPP τελειώνει στις 31 Μάρτη, αλλά θα ακολουθήσει στη θέση του ένα νέο πρόγραμμα του οποίου τα χαρακτηριστικά θα αποκρυσταλλωθούν στη σύνοδο της ΕΚΤ στις 16 Δεκέμβρη.
Εκεί στη συνάντηση αυτή εκτός απροόπτου «κληρώνει» και η τύχη των ελληνικών ομολόγων.
Στη συνάντηση αυτή που θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος θα ενταχθούν και οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων της κατ’ εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων.
Μέχρι στιγμής οι «λεπτομέρειες» αυτές παρ’ ότι έχουν διαμορφωθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχουν διαρρεύσει, ενώ τα στελέχη του Εκτελεστικού Συμβουλίου κάθε φορά που τους έχει τεθεί το ερώτημα αποφεύγουν να απαντήσουν. Προς το παρόν, από το 1,85 τρισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το PEPP έχει «ξοδευτεί» σε αγορές ομολόγων το 1,467 τρισ. ευρώ.
Με την απότομη μείωση των αγορών από την ΕΚΤ στο τελευταίο τρίμηνο φαίνεται πολύ πιθανό το να μη εξαντληθεί το σύνολο των διαθεσίμων κεφαλαίων, αν δεν μεσολαβήσουν νέες έκτακτες καταστάσεις.
Στην τελευταία σύνοδο του 2021 στις 16 Δεκέμβρη που θα αποφασίσει το οριστικό τέλος του PEPP και την αντικατάστασή του από το νέο πρόγραμμα, θα συμμετάσχει για τελευταία φορά και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ ο κ. Γενς Βάιντμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της πέντε χρόνια πριν την λήξη της θητείας του.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά, συνδέουν την παραίτηση αυτή με τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στη Σύνοδο του Δεκέμβρη, δίνοντας ένα συμβολικό χαρακτήρα δημόσιας απόρριψης τους, καθώς η πλειοψηφία των μελών θα τις εγκρίνει...