ΗΠΑ: Πλήγμα για την αγορά ηλιακής ενέργειας οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πλήγμα για την αγορά ηλιακής ενέργειας οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας
Η τριμηνιαία ενημέρωση έδειξε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς ο κλάδος παλεύει με τις ίδιες πιέσεις κόστους που επηρεάζουν κάθε γωνιά της οικονομίας. Επιπλέον, η εμπορική αβεβαιότητα έχει επιβαρύνει επίσης τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί 25% λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά για το 2022 εξαιτίας των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας και του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και την Wood Mackenzie, τα οποία επικαλείται το CNBC.

Η τριμηνιαία ενημέρωση έδειξε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς ο κλάδος παλεύει με τις ίδιες πιέσεις κόστους που επηρεάζουν κάθε γωνιά της οικονομίας. Επιπλέον, η εμπορική αβεβαιότητα έχει επιβαρύνει επίσης τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, το κόστος αυξήθηκε σε ολόκληρο τον κλάδο ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας, εμπορικού και οικιακού για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Στους τομείς κοινής ωφέλειας και εμπορίου, οι αυξήσεις των τιμών από έτος σε έτος ήταν οι υψηλότερες από τότε που η Wood Mackenzie άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 2014.

Τα έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτές τις αυξήσεις τιμών. Το κόστος είχε μειωθεί κατά 12% μεταξύ του α’ τριμήνου του 2019 και του α’ τριμήνου του 2021, αλλά με την πρόσφατη άνοδο των τιμών για υλικά όπως ο χάλυβας, τα προηγούμενα δύο χρόνια μείωσης του κόστους έχουν πλέον διαγραφεί.

Εκτός από τα γενικά ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι αποστολές ηλιακής ενέργειας έχουν διακοπεί εδώ και μήνες αφού μια ανώνυμη ομάδα υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ζητώντας την επέκταση των δασμών στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ. Η αίτηση απορρίφθηκε τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η εγκατεστημένη ισχύς των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 33% σε ετήσια βάση στα 5,4 GW, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί για το τρίμηνο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής περίπου 1.200 γιγαβάτ, σύμφωνα με την Public Power Association.

Οι οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις ξεπέρασαν το 1 GW κατά το γ’ τρίμηνο, με περισσότερα από 130.000 συστήματα να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου για πρώτη φορά.

Η κλίμακα Utility σημείωσε επίσης ρεκόρ, με 3,8 GW κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ωστόσο, δεν σημείωσαν ανάπτυξη όλα τα τμήματα ηλιακής ενέργειας κατά την περίοδο. Οι εμπορικές και κοινοτικές εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας μειώθηκαν κατά 10% και 21%, αντίστοιχα, λόγω προβλημάτων διασύνδεσης και καθυστερήσεων παράδοσης εξοπλισμού.

Ενώ ο κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως το 2022, η έγκριση του νομοσχεδίου Build Back Better θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στο μέλλον.

«Η ηλιακή αγορά των ΗΠΑ δεν γνώρισε ποτέ τόσες αντίθετες δυναμικές», δήλωσε η Μισέλ Ντέιβις, κύρια αναλυτής της Wood Mackenzie. «Από τη μια πλευρά, οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να κλιμακώνονται, θέτοντας σε κίνδυνο τα GW των έργων. Από την άλλη, ο νόμος Build Back Better θα ήταν ένα σημαντικό κίνητρο της αγοράς για αυτόν τον κλάδο, καθιερώνοντας μακροπρόθεσμη βεβαιότητα για συνεχή ανάπτυξη».

Εάν το νομοσχέδιο μετατραπεί σε νόμο, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν μεταξύ 2022 και 2026 επιπλέον 43,5 GW ηλιακής ισχύος σε σχέση με τη βασική πρόβλεψη.

«Αυτό θα έφερνε τη συνολική ηλιακή ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πάνω από 300 GW, που είναι τριπλάσια από την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα», ανέφερε η έκθεση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια επέκταση της πίστωσης φόρου επενδύσεων, η οποία ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη της ηλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider