Τελευταία ενημέρωση: 15:23
Σε βαρέλι δίχως πάτο αποδεικνύεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά από τις νέες κινήσεις του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για τη συγκράτηση της πτώσης του νομίσματος και έπειτα από τη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Το τουρκικό νόμισμα έφτασε αργά το πρωί της Παρασκευής σε νέο ιστορικό χαμηλό, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 17 λιρών ανά 1 αμερικανικό δολάριο, ενώ στη συνέχεια και το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) υποχωρεί 6,98% και η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 16,7721 λίρες ανά δολάριο.
Όπως αναφέρει το Reuters, με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2021, ενώ μόνο τις τελευταίες 30 μέρες έχει χάσει το 37% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία μπορεί να φτάσει έως και το 30% το 2022, μετά από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% που ανακοίνωσε χθες η Άγκυρα και λόγω των αυξημένων ενεργειακών τιμών που θα διατηρηθούν τουλάχιστον και τα μέσα του επόμενους έτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από την αύξηση του κατώτατοι μισθού που ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί από 3,5% έως 10%, σύμφωνα με το Reuters.
Σε μια προσπάθεια για να μπει φρένο στον κατήφορο, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε μια ακόμα πώληση ξένου συναλλάγματος, σχεδόν ένα 24ωρο μετά από την απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου της Τουρκίας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14% από το 15% που ήταν μέχρι χθες.
Με τις υποδείξεις του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε 5 μειώσεις του επιτοκίου από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, σε μια -όπως φαίνεται- μάταιη προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 21% για τον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν έχει υπερτονίσει στο πρόσφατο παρελθόν την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων, αλλά η εξασθένιση της λίρας έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τις εισαγωγές και το κόστος ζωής των περίπου 83 εκατ. Τούρκων πολιτών. Όλα αυτά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές το 2023...
Μέτρα και για τις τράπεζες
Στα παραπάνω προστίθεται πως η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει νέα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών, όπως η έκτακτη κρατική ενίσχυση ρευστότητας από την κυβέρνηση στις κρατικές τράπεζες της χώρας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γινεί γνωστό το ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβουν οι κρατικές τράπεζες από την Άγκυρα, μετέδωσε το Reuters.
Ακόμα, η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει μέτρα για περισσότερη ευελιξία στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που δείχνει το κατά πόσο το κεφάλαιο μιας τράπεζας (και γενικά ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) είναι αρκετό προκειμένου η τράπεζα να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πιθανές ζημίες από δάνεια τα οποία έχει ήδη δώσει, και να μπορέσει μελλοντικά να είναι και εκείνη συνεπής απέναντι στις δικές της υποχρεώσεις και τα δικά της χρέη.