Το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στη φάση του διαλόγου των πέντε προεπιλεγέντων ομίλων που πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία αυτή, δηλαδή των ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤRAKAT, AKΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΑΤΕΣΕ, για την «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΜΕ ΣΔΙΤ», έδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ.
Η απόφαση ελήφθη σε σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προ εβδομάδας περίπου. Κατά συνέπεια, και με την «πρυτανική βούλα» ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤRAKAT, AKΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΑΤΕΣΕ εισέρχονται στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που θα καθορίσει τις τελικές παραμέτρους για την υλοποίηση του έργου των φοιτητικών εστιών στη Θράκη, ενός διαγωνισμού ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα σύνθετο οικοδομικό συγκρότημα που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη). Ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.
Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη.
Ευρύτερα πάντως, προχωρούν οι τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία. Πρόκειται για διαγωνισμούς μέσω ΣΔΙΤ συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ που προωθούνται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Εκτός από τις φοιτητικές κατοικίες τα έργα περιλαμβάνουν και την κατασκευή άλλων υποδομών, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι χώρους εστίασης και σπίτια για τους καθηγητές. Να σημειωθεί ότι επειδή απαιτούνται σημαντικοί πόροι έχει εξεταστεί κατά πόσο μπορεί τα projects να χρηματοδοτηθούν και από κονδύλια της ΕΕ (π.χ. ΕΤΕπ) του ΕΣΠΑ κ.α.
Ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις και στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.