Κατά τη συνήθειά του, ο ΟΔΔΗΧ προτιμάει να δοκιμάζει την αγορά πριν από τις εκδόσεις των Εκθέσεων των Οίκων Αξιολόγησης. Έτσι και τώρα η πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2022, εκτός ακραίου απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση της έκθεσης αξιολόγησης της Fitch στις 14 Ιανουαρίου. Η έκδοση αυτή δεν αποκλείεται λόγω συγκυρίας να κρύβει εκπλήξεις, όσον αφορά στη διάρκειά της, ξεφεύγοντας από τις επιλογές που έτσι κι αλλιώς εξασφαλίζουν μεγάλες υπερκαλύψεις.
Πληροφορίες, που όμως δεν έχει προς το παρόν καταφέρει να διασταυρώσει το insisder.gr, μιλούν για έκδοση μακράς διάρκειας, που έρχεται να ακολουθήσει την ανάλογης σκοπιμότητας έκδοση από την Ιταλία, το 30ετές ομόλογο της οποίας υπερκαλύφθηκε περισσότερο από επτά φορές, αλλά με ένα μικρό σχετικά «τσίμπημα» της απόδοσης.
Προς το παρόν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύθηκε παραμονές των Θεοφανίων στο 1,35% με το spread στις 153 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία είχε διαμορφωθεί στο 0,59% με αρκετά αυξημένο όγκο συναλλαγών στο ΗΔΑΤ.
Η έκδοση αυτή θα είναι η πρώτη που θα γίνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχει ανακοινωθεί από την ΕΚΤ το «κλείσιμο» των νέων αγορών από το PEPP από τις 31 Μαρτίου, δηλαδή σε λιγότερο από 3 μήνες.
Επιπλέον όμως, ήδη από χθες, το «κλίμα» στις αγορές έχει επηρεασθεί σημαντικά από τη δημοσίευση των πρακτικών της FED, στα οποία, πέραν των γνωστών αποφάσεων για τη στροφή στη νομισματική της πολιτική, αποκαλύπτεται μία εμφανής στροφή και στη ρητορική της προσέγγισης όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.
Όπως σημειώνεται στα πρακτικά της Fed, «μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι συμμετέχοντες (σ.σ. τα μέλη της FOMC). Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται το μέγεθος του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά σύντομα μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Ορισμένοι συμμετέχοντες έκριναν ότι μια λιγότερο διευκολυντική μελλοντική στάση πολιτικής, θα ήταν πιθανώς δικαιολογημένη…».
Με αυτά τα δεδομένα ο ΟΔΔΗΧ ενδεχομένως να υποχρεωθεί να επανεξετάσει τις επιλογές του, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της έκδοσης της επόμενης εβδομάδας.
Ειδικά όσον αφορά τη διάρκεια της έκδοσης, καθώς οι αντιδράσεις των αγορών θα πρέπει να επανεξετασθούν και να... μετρηθούν, δεδομένου ότι επιπλέον της αλλαγής του κλίματος λόγω Fed, από τον Μάρτιο του 2022 και μετά μέχρι το 2024 οι αγορές της ΕΚΤ με βάση τα όρια της ευχέρειας επανεπένδυσης των λήξεων του ήδη υπάρχοντος χαρτοφυλακίου του PEPP, θα περιορισθούν σημαντικά. Μέχρι σήμερα μέσω του PEPP η ΕΚΤ υπερκάλυπτε με τις αγορές της τις εκδόσεις της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων χωρών. Αυτό μετά τον επερχόμενο Μάρτιο διακόπτεται.
Και αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που θα συνυπολογίζουν στις αντιδράσεις τους οι αγορές.