Η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές, αλλά μέσα στο «γεμάτο προκλήσεις» διεθνές περιβάλλον ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN.
Επισήμανε πως «η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει προκλήσεις» και «απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όπως φαίνεται υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες νέες, καλά αμοιβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».
Προηγουμένως ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του αναφέρθηκε σε συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ΥΠΟΙΚ, κ. Λίντνερ που σχεδιάζει να έρθει στην Αθήνα. Επίσης παρουσίασε το χρονολόγιο διαβουλεύσεων για τους νέους κανόνες με πρόταση της Επιτροπής τον Μάρτιο και αποφάσεις περί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.
Η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα:
Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε στη δήλωσή του πως «κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, του Eurogroup εχθές και του Ecofin σήμερα αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Aυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης τα οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο συναποφασίσαμε καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική.
Όμως υπάρχουν προκλήσεις, προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, προκλήσεις που απορρέουν από την μετάλλαξη «όμικρον» και την υγειονομική κρίση αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό, πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα χαρακτηριστικά, δυσμενή στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται κατά 50% τουλάχιστον από την ενεργειακή κρίση.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις , στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές.
Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα. Και όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους. Και η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όπως φαίνεται υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες νέες, καλά αμοιβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».