Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την Electricite de France λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου «φόρτωσε» την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία κοινής ωφελείας με το τεράστιο κόστος των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας ως μέρος ενός σχεδίου προστασίας των νοικοκυριών από αυτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.
Η κίνηση της Γαλλίας να αναγκάσει την EDF να πουλήσει περισσότερη ενέργεια με μεγάλη έκπτωση, απαγορεύοντας να μεταφέρει το κόστος των αυξήσεων στους καταναλωτές, αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία σχεδόν 9 δισ. δολάρια, οδηγώντας τις μετοχές της σε πτώση την προηγούμενη εβδομάδα και προκαλώντας προειδοποιήσεις από οίκους αξιολόγησης.
«Στεκόμαστε δίπλα σε αυτή τη μεγάλη δημόσια εταιρεία που κάνει τους Γάλλους περήφανους», δήλωσε ο Λε Μερ στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC την Τετάρτη. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν: Δεν θα την αφήσουμε να καταρρεύσει και αν είναι αναγκαίο θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες της EDF».
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να βρουν λύσεις για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που θα πλήξει τα νοικοκυριά τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρεται στο Bloomberg. Η Γαλλία είχε ήδη προσπαθήσει να απορροφήσει το χτύπημα με 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφυγόντες φόρους αλλά η αύξηση των τιμών κατέστησε αυτή την προσπάθεια ανεπαρκή για να ανταποκριθεί στην κυβερνητική δέσμευση να περιορίσει την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών στο 4% φέτος.
Δύσκολη πολιτική επιλογή
Η πολιτική πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει εκλογές σε μόλις τρεις μήνες. Ωστόσο, η επιβάρυνση της EDF με επιπλέον κόστος δεν είναι απλή επιλογή, διότι η εταιρεία, που σχεδόν κατά το 84% είναι κρατική ιδιοκτησία, ήδη παλεύει με τις επενδυτικές ανάγκες και τα δαπανηρά προγράμματα συντήρησης.
«Ήταν μια δύσκολη πολιτική επιλογή», είπε ο Λε Μερ. «Ως δημόσια εταιρεία η EDF πρέπει να υπηρετεί το κοινό».
Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς το γαλλικό κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει την EDF. Αλλά υποσχέθηκε περαιτέρω επενδύσεις ως μέρος του σχεδίου του Μακρόν για την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών σταθμών. Είπε επίσης ότι το κράτος συνέβαλε στο παρελθόν στην ανακεφαλαιοποίηση της EDF όταν επλήγη από τις χαμηλές τιμές της ενέργειας.