Τις δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε επίπεδο ΕΕ (επαναφορά σε δημοσιονομικούς κανόνες και πληθωρισμός) αλλά και τα εγχώρια μέτωπα περιλαμβανομένου του ελλείματος, της ανάγκης εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και κτήσης της επενδυτικής βαθμίδας περιέγραψε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Πρέπει να είμαστε σοβαροί, δεν μπορούμε να αυξήσουμε το έλλειμμα», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση για τα περιθώρια λήψης μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να ανοίξει ξανά η συζήτηση εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
«Δεν μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη μείωση ελλείμματος από τον Ιανουάριο. Μόνο στο ψωμί μία μείωση του ΦΠΑ έχει κόστος 140 εκατ. ευρώ ετησίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα πως νέα μέτρα είναι «προς αξιολόγηση», ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί ανάλογα και με την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς ήδη έχει επιδείξει γρήγορά αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν
Κάθε απόφαση ωστόσο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική αξιολόγηση, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
«Σίγουρα θα έχουμε μία πιο συσταλτική νομισματική πολιτική», είπε ο ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ, σημειώνοντας πως «δεν φαίνεται πως η ΕΚΤ θα προβεί άμεσα σε άνοδο των επιτοκίων». Πρόσθεσε πως άνω του 50% της ανόδου του πληθωρισμού οφείλεται στην ενέργεια, ενώ ανέφερε πως η ΕΚΤ θεωρεί τον πληθωρισμό παροδικό αλλά με πιο μεγάλη έκταση και ένταση.
Τέλος τόνισε, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απόφαση για παράταση στην προθεσμία ένταξης των οφειλών της πανδημίας σε ρύθμιση (η προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου), αλλά και στον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου.