Ψηλά στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers) βρίσκεται η Αθήνα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδα τοποθετείται πλέον στην τρίτη «υπό παρακολούθηση» θέση, πίσω μόνο από Cape Town και Μόσχα και πάνω από πόλεις όπως το Abu Dhabi, η Βιέννη, η Κωνσταντινούπολη, το Bangkok και άλλες. Αυτό αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση για τον τομέα των data centers, που επιμελήθηκε η Cushman & Wakefield, η μεγάλη διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιανουαρίου. Για πρώτη φορά η Αθήνα καταγράφεται στις κορυφαίες αγορές data center υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022.
Ενώ η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια υστερούσε σημαντικά στον αριθμό κέντρων δεδομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρηματικοί όμιλοι προχωρούν σε νέες επενδύσεις βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο ή έστω στο «κάδρο».
«H στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι επικείμενες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που δρομολογούνται καθιστούν την χώρα μας ως μία από τις τρείς πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων στην περιοχή. Ήδη υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα υποδομών Data Center σε ευρωπαϊκό επίπεδο από διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας», αναφέρει η κα. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Proprius η οποία εκπροσωπεί την Cushman & Wakefield στην Ελλάδα.
Προφανώς, τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν για αυτόν τον τομέα στην χώρα μας, οι μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούνται, η σταδιακή έλευση μεγάλων ονομάτων του χώρου των data centers, όπως η Microsoft, η υλοποιεί ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία τριών data centers, φέρνουν την Ελλάδα στο «στόχαστρο» των διεθνών «παικτών» και την βάζουν στη λίστα με τις χώρες που μπορούν να φιλοξενήσουν καινοτόμα έργα υποδομών data center σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μεγάλη στροφή των επιχειρήσεων, του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και του Δημοσίου, όπως και των πολιτών στις ψηφιακές εφαρμογές έχει καταστήσει απαραίτητη τη δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων, τα οποία σε συνδυασμό με τα δρομολογούμενα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων και επίγειων οπτικών ινών, αποτελούν ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό. Εκτός όμως από την αύξηση της χρήσης των τεχνολογικών εφαρμογών που είναι δεδομένη, ρόλο παίζει και η τοποθεσία της χώρας, καθώς στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται σε κομβικό «σταυροδρόμι», μπορεί να αποτελέσει data hub για την ευρύτερη περιοχή.
Τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα υλοποιούν η Digital Realty η οποία έχει εξαγοράσει τη Lamda Helix και η Microsoft, ενώ στην αγορά βρίσκονται και άλλοι «παίκτες», με στελέχη του χώρου να εκτιμούν ότι προσεχώς το αποτύπωμα των επενδύσεων και οφέλη για την οικονομία θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κινητικότητα αυτή έχει σημάνει συναγερμό σε εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (εγχώριες ΑΕΕΑΠ), αλλά και σε διεθνή funds που «βλέπουν» ότι ο τομέας των data centers μπορεί να «κρύβει» σημαντικές αναπτύξεις και αποδόσεις.
Γενικότερα πάντως, στη «βασική λίστα» των περιοχών που αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης των data centers βρίσκονται οι: Northern Virginia, Silicon Valley, Singapore, Atlanta, Chicago, Honk Kong, Phoenix, Sydney, Dallas, Portland & Seattle. Η έκθεση που «χαρτογραφεί» τον παγκόσμιο κλάδο των Data Centers καλύπτει τις βασικές αλλά και τις αναδυόμενες αγορές καθώς επίσης και τις τάσεις για την εφετινή χρονιά. Όπως λέει το 2022 εστιάζει σε 55 παγκόσμιες αγορές συμπεριλαμβανομένων 1.333 κέντρων δεδομένων.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Cushman & Wakefield, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Proprius, «οι αλλαγές που ξεκίνησαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 με εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς να μετακινούνται στο cloud ή να καθορίζουν την υβριδική IT στρατηγική τους έγιναν μόνιμες το 2021», δήλωσε ο Kevin Imboden, Διευθυντής Έρευνας της Cushman & Wakefield για το Data Center Advisory Group. «Οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud συνεχίζουν να αγωνίζονται για μερίδιο αγοράς τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές αγορές, με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αγορών να γίνονται κόμβοι».
Η μελέτη δείχνει ότι τα σύνολα κατασκευών συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με 4,1 GW να βρίσκονται σε εξέλιξη, από 2,9 GW στην προηγούμενη μελέτη και 1,6 GW το αμέσως προηγούμενο έτος.
Η Cushman & Wakefield αξιολόγησε τις αγορές των κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο σε 13 διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της συνδεσιμότητας οπτικών ινών, του μεγέθους της αγοράς, της διαθεσιμότητας cloud και άλλων, για να καθορίσει τις κορυφαίες αγορές.
Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν αξιοσημείωτα από πολλές απόψεις. Οι βιομηχανίες σε όλους τους τομείς έχουν έρθει αντιμέτωπες με αλλαγές και ανακατατάξεις. Και η βιομηχανία των κέντρων δεδομένων δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις αρχές του 2020, πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μια ξαφνική και αυξημένη ανάγκη για μεγαλύτερη τεχνολογία cloud για τη σύνδεση του διάσπαρτου εργατικού δυναμικού και για να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους σε περιβάλλον εργασίας από το σπίτι. Η τάση συνεχίστηκε το 2021, καθώς η τάση επιταχύνθηκε, η ανάγκη για κέντρα δεδομένων συνέχισε να αυξάνεται, ενώ μεγάλες πλατφόρμες παραγωγής δεδομένων - όπως η Google, η Amazon, η Microsoft, η Alibaba, η Apple και άλλες- εξαπλώνουν το αποτύπωμά τους στα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, το ερώτημα δεν είναι πλέον αν οι μεγαλύτεροι χρήστες κέντρων δεδομένων θα επεκτείνονται σε νέες περιοχές κάθε χρόνο, αλλά πόσοι θα επεκταθούν και πόσο γρήγορα.