Μεγαλώνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία τον Ιανουάριο, μειώνουν τις αγορές οι καταναλωτές - Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μεγαλώνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία τον Ιανουάριο, μειώνουν τις αγορές οι καταναλωτές - Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις
Προειδοποίηση μέσα από τα νέα στοιχεία του ΙΟΒΕ που δείχνουν ότι το κλίμα βελτιώνεται εντυπωσιακά, επιστρέφοντας σε επίπεδα Οκτωβρίου 2000. Ειδικά στη βιομηχανία οι προσδοκίες για ανατιμήσεις σπάνε και πάλι το ιστορικό υψηλό και οι καταναλωτές αρχίζουν να αλλάζουν στάση περιορίζοντας τις αγορές τους. Την Τετάρτη νέες μετρήσεις από Eurostat.

Η συνέχιση των ανατιμήσεων και το Φεβρουάριο θεωρείται δεδομένη, αλλά αυτό που προσπαθούν να ανιχνεύσουν οι αναλυτές, η αγορά και η κυβέρνηση μέσα από τους δείκτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι η διάρκεια αλλά και η διασπορά της ανόδου των τιμών.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2022 είναι πλέον διαθέσιμα. Προέρχονται από τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ, όπως τα δημοσίευσε η Κομισιόν, και δείχνουν ότι γενική εικόνα για την πορεία της οικονομίας παραμένει πάρα πολύ καλή. Το οικονομικό κλίμα έχει εκτιναχθεί στις 114,2 μονάδες τον Ιανουάριο (από 110 μονάδες το Δεκέμβριο), δηλαδή επανέρχεται στα επίπεδα που είχε τον Οκτώβριο του 2000 στις αρχές της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Η πολύ καλή αυτή εικόνα, που επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή δυναμική, έχει μία «παραφωνία», η οποία εντοπίζεται στο πεδίο των τιμών. Όχι μόνο στο μέτωπο των προσδοκιών για νέες ανατιμήσεις (ειδικά από τη βιομηχανία που σπάει και πάλι ιστορικά ρεκόρ), αλλά και στο μέτωπο των πολιτών: Πλέον καταγράφεται η σταδιακή «αποδοχή» από πλευράς καταναλωτών ότι οι ανατιμήσεις εντείνονται, κάτι που οδηγεί σε μείωση της πρόθεσης των νοικοκυριών να προβούν σε αγορές...

Τα στοιχεία των δεικτών του οικονομικού κλίματος (που θα ανακοινωθούν και στην αναλυτική τους μορφή από το ΙΟΒΕ) επιβεβαιώνονται όχι μόνο από παράγοντες της αγοράς, αλλά και από το δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, ο οποίος το Δεκέμβριο παρουσίασε άνοδο κατά 29,4%, προφανώς ωθούμενος κυρίως από τα ενεργειακά προϊόντα αλλά και με αύξηση 3,3% στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και με διψήφια αύξηση στη βιομηχανία ξύλου, σε έπιπλα, σε μεταλλικά προϊόντα και άλλα είδη.

Τα επόμενα «νέα» θα έρθουν την Τετάρτη από τη Eurostat, με τα πρώτα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, τα οποία δείχνουν κατά κανόνα μία ηπιότερη εικόνα από ότι αυτά του γενικού δείκτη τιμών που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες από την ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. λόγω διαφορετικής στάθμισης που πρέπει να είναι κοινή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είναι διαμορφωμένη με βάση την ελληνική αγορά), αλλά θα είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Και όλα αυτά με την αγορά να προαναγγέλλει πρόσθετες πιέσεις λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και την κυβέρνηση να δεσμεύεται για παράταση των μέτρων στήριξης από την ενεργειακή κρίση και για το μήνα Φεβρουάριο...

Τα αναλυτικά στοιχεία του ΙΟΒΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τις μετρήσεις για το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και νέα μεγάλη άνοδο στην Ελλάδα. Η άνοδος στηρίχθηκε κυρίως στην ενίσχυση των προσδοκιών στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες. Οι δυο αυτοί κλάδοι αντιστάθμισαν την επιδείνωση που κατεγράφη από πλευράς καταναλωτών, λιανεμπορίου και κατασκευών.

Στο πεδίο των ανατιμήσεων η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη στα οποία συνεχίζει να καταγράφεται ιστορικό υψηλό στις προσδοκίες για άνοδο τιμών και τον μήνα Ιανουάριο στη βιομηχανία. Κοντά στο ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου παραμένει και η εκτίμηση για άνοδο των τιμών, όπως αυτή εκφράζεται από το λιανεμπόριο και από τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ στις υπηρεσίες η πίεση περί ανατιμήσεων παραμείνει σε υψηλά μεν επίπεδα, αλλά μακριά από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους δηλώνουν όλο και πιο έντονα ότι περιορίζουν τις μεγάλες αγορές, με το σχετικό δείκτη όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Κομισιόν να δείχνει αρνητική πρόθεση -51,7 τον Ιανουάριο (άθροισμα από θετικές και αρνητικές απαντήσεις), έναντι -23 τον Ιούλιο. Δηλώνουν επίσης ότι βιώνουν μεγάλη έξαρση ανόδου τιμών με το σχετικό δείκτη στο +69,8, έναντι πτωτικής αντίληψης περί της πορείας των τιμών έως και το Μάιο. Τέλος, καταγράφεται και πάλι πίεση στην πρόβλεψη για τις αποταμιεύσεις, αλλά και πρόθεση να μειώσουν τις μεγάλες αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Περικοπή» μισθών από τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου

Νέο άλμα ακρίβειας με επίκεντρο πλέον τα τρόφιμα - Στο 5,1% έκλεισε ο πληθωρισμός του 2021

Η ακρίβεια απλώνει τα δίχτυα της στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider