Αυξημένη απορρόφηση των ανατιμήσεων στο ρεύμα για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους σχεδιάζει η κυβέρνηση, με την ενίσχυση της επιδότησης στο 75% για αυτές τις επιχειρήσεις, έναντι του 50% που ίσχυσε τον Ιανουάριο οριζόντια για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια.
Αυτό επισήμανε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετέχοντας διαδικτυακά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), με κεντρικό θέμα το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι εν λόγω κλάδοι αυτοί αφορούν εταιρείες που είναι πιο ευάλωτες στις αυξημένες τιμές ρεύματος, δηλαδή εκείνες που η λειτουργία τους επηρεάζονται περισσότερο από το ενισχυμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε λίγες ημέρες τα μέτρα στήριξης για Φεβρουάριο
Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει τη σχετική πρόταση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αύξηση της επιδότησης αν δεν πάρουμε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, διότι τότε θα πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση», συμπλήρωσε.
Όπως πρόσθεσε, μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος, που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο. «Δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα μέτρα που προηγήθηκαν για τον Ιανουάριο, εκτός αν στο μεταξύ έχουμε πάρει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και αυξήσουμε την επιδότηση σε αυτούς τους κλάδους», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο επιδοτήθηκαν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση). Η επιδότηση ανήλθε σε 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης, καλύπτοντας έτσι το 50% του αυξημένου κόστους. «Το 2022 η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέθεσε μηχανισμό στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις, ο οποίος εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τη Γενική Διεύθυνση», συμπλήρωσε.
Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για τη μακροπρόθεσμη «θωράκιση» των επιχειρήσεων θα τρέξουν το αμέσως επόμενο διάστημα τρία προγράμματα. Το πρώτο είναι το «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για την αναβάθμισή τους ώστε να μειωθεί το ενεργειακό τους κόστος. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» το πρώτο εξάμηνο του 2022, χρηματοδοτούμενο με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει στόχο την επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρίες), με σκοπό οι επιχειρήσεις να απολαμβάνουν χαμηλό κόστος ενέργειας. Μάλιστα, σύντομα θα ανοίξει σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε ακόμη και σε κορεσμένα δίκτυα να παραχωρηθεί «χώρος» μόνο για επιχειρήσεις, είτε για net-metering (ενεργειακό συμψηφισμό) είτε για ιδιοκατανάλωση.
Το τρίτο θα προβλέπει την αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού των επιχειρήσεων, για ψύξη-θέρμανση (π.χ. παλιών κλιματιστικών) και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισήμανε ο υπουργός, ο εξοπλισμός αυτός δεν θα αφορά την παραγωγική διαδικασία, η ανανέωση του οποίου θα γίνει μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΣΠΑ.
Προλογίζοντας τον υπουργό ΠΕΝ, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επικρότησε τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εφαρμόσθηκαν για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αρκετά. Όπως πρόσθεσε, αν δεν συνεχιστεί η στήριξη, τότε θα υπάρξουν λουκέτα.