Morgan Stanley: Η μεγαλύτερη ποσοτική «σύσφιξη» στην ιστορία- 2,2 τρισ. δολάρια θα «εξαφανιστούν» από τις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Η μεγαλύτερη ποσοτική «σύσφιξη» στην ιστορία- 2,2 τρισ. δολάρια θα «εξαφανιστούν» από τις αγορές
Καθώς οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ετοιμάζονται να «κλείσουν» τη στρόφιγγα, εν μέσω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως.

Καθώς οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ετοιμάζονται να «κλείσουν» τη στρόφιγγα των υποστηρικτικών μέτρων που είχαν λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως, η Morgan Stanley κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ποσοτική «σύσφιξη» των κεντρικών τραπεζών στην ιστορία.

Σε report της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σημειώνεται πως η αύξηση των επιτοκίων, η μείωση των αγορών στο κανάλι του ισολογισμού των τραπεζών και γενικότερα τα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρωζώνη και Ιαπωνία θα «εξαφανίσουν» από την αγορά 2,2 τρισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το εν λόγω ποσό είναι μεγαλύτερο κατά 4,5 φορές σε σχέση με τα χρήματα που χάθηκαν παγκοσμίως το 2018, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) «έδειξε» σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της από τον ερχόμενο Μάρτιο, κίνηση που δεν έχει κάνει από το 2018.

Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τα βασικά επιτόκια της, κάτι που είχε να γίνει από το 2004, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider