BoE: Κατακραυγή για τις δηλώσεις του προέδρου πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητήσουν αύξηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Κατακραυγή για τις δηλώσεις του προέδρου πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητήσουν αύξηση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καθώς και συνδικάτα εργαζομένων ήταν μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν τις δηλώσεις του Άντριου Μπέιλι.

Ο διοικητής της Bank of England προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις με δηλώσεις του στις οποίες «συμβούλευε» τους Βρετανούς να μην ζητήσουν αύξηση μισθού φέτος, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες. Ο Μπέιλι ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρξουν πιέσεις προς τους εργοδότες για μισθολογικές αυξήσεις, διότι η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καθώς και συνδικάτα εργαζομένων ήταν μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν τις δηλώσεις του Άντριου Μπέιλι.

Μιλώντας στο BBC λίγες μόλις ώρες αφότου η BoE επέβαλε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, ο Μπέιλι είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβάλουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πιο υψηλού πληθωρισμού 30 ετών.

Σε ερώτηση εάν η κεντρική τράπεζα ζητά από τους εργαζόμενους να μην απαιτούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ο Μπέιλι απάντησε: «Σε γενικές γραμμές, ναι».

Είπε ότι αν και θα ήταν «οδυνηρό» για τους εργαζόμενους, χρειάζεται κάποια «μέτρια αύξηση των μισθών» για να αποτραπεί η παγίωση του πληθωρισμού.

Γιατί ο Μπέιλι υποστηρίζει τους χαμηλότερους μισθούς

Όπως αναφέρει το CNBC, οι απόψεις του τραπεζίτη απηχούν την οικονομική θεωρία ότι η αύξηση των μισθών οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Καθώς οι μισθοί αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και το κόστος παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, διογκώνοντας έτσι το κόστος ζωής. Σε ένα ήδη πληθωριστικό περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο γνωστό ως «σπείρα μισθού-τιμής», ένα φαινόμενο που βίωσε η Βρετανία τη δεκαετία του 1970.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να φτάσει στο 7,25% τον Απρίλιο, προσπαθώντας να τον φέρει πιο κοντά στο σημείο-στόχο του 2%.

Ο διοικητής παραδέχτηκε πως η συγκράτηση των αυξήσεων των μισθών είναι οδυνηρή για τους εργαζόμενους. «Δεν θέλω με καμία έννοια να το ζαχαρώσω, είναι επώδυνο. Αλλά πρέπει να το δούμε αυτό για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα πιο γρήγορα», είπε ο Μπέιλι.

Κατακραυγή για τα σχόλια

Ωστόσο, τα σχόλια του διοικητή θεωρήθηκαν υπερβολικά άστοχα, κυρίως επειδή, όπως σημειώνει το CNBC, το τελευταίο ετήσιο πακέτο αποδοχών του ανερχόταν σε πάνω από 575.000 λίρες Αγγλίας — 18 φορές τον μέσο όρο της χώρας για έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης.

Η Βρετανία παλεύει επί του παρόντος με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με τα οικονομικά των νοικοκυριών να έχουν ήδη «ισοπεδωθεί» και τα εισοδήματα μετά τους φόρους να αναμένεται να μειωθούν κατά 2% φέτος.

Ένας εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις εκκλήσεις του Μπέιλι για περιορισμό των μισθών, λέγοντας ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να «συμβουλεύει τη στρατηγική κατεύθυνση ή τη διαχείριση των ιδιωτικών εταιρειών».

Αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν και στα συνδικάτα της χώρας μετά τις δηλώσεις του Άντριου Μπέιλι.

«Το να λέμε στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που σήκωσαν στους ώμους της αυτή τη χώρα μέσω της πανδημίας ότι δεν αξίζουν αύξηση μισθού είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Γκάρι Σμιθ, γενικός γραμματέας του πανβιομηχανικού συνδικάτου GMB.

«Σύμφωνα με τον κ. Μπέιλι, οι φροντιστές, οι εργαζόμενοι στο NHS, οι συλλέκτες απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και άλλοι θα πρέπει απλώς να καταπιούν μια τεράστια μείωση μισθών με πραγματικούς όρους την ίδια στιγμή που πολλοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider