Πώς και γιατί θα αναπτυχθούν τα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς και γιατί θα αναπτυχθούν τα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» του Ταμείου Ανάκαμψης
«Κλείδωσε» η ένταξη του project στο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Αναμένεται η δημιουργία/αναβάθμιση/εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την ελληνική επικράτεια με θετικό οικονομικό αντίκτυπο. Τα «πράσινα» και «ψηφιακά» οφέλη. Ορόσημα και χρονοδιαγράμματα. Η συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά στην ανάπτυξη νέων Βιομηχανικών Πάρκων, στην επέκταση υφιστάμενων Βιομηχανικών Πάρκων και στην οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων υπό το πρίσμα της τήρησης των προϋποθέσεων για την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση της μεταποιητικής δραστηριότητας και του μετασχηματισμού του ρόλου των Βιομηχανικών Περιοχών, υπέγραψε επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 65.271.948,36 ευρώ, πρόκειται για δράση του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ υπενθυμίζεται ότι το project είναι από αυτά που έχουν περάσει στην «ομπρέλα» της Μονάδας Ωρίμανσης (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί να προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η υλοποίησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Αναμένεται η δημιουργία/αναβάθμιση/εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του προγράμματος αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση μέσω της δημιουργίας σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων σε αυτά τα πάρκα επιχειρήσεων. Τα νέα βιομηχανικά πάρκα θα είναι προσανατολισμένα στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας Industry 4.0. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αναμένεται επιδράσει θετικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και το περιβάλλον.

Η κατασκευή των νέων κτιρίων θα συμμορφώνεται με την απαίτηση για πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση, η οποία είναι τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερη από την απαίτηση ΚΣΜΚΕ (κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εθνικές οδηγίες). Στην περίπτωση κατασκευής μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, το έργο θα έχει μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας ή στην περίπτωση αναβάθμισης μονάδων επεξεργασίας λυμάτων θα οδηγεί σε μειωμένη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 10 % (αποκλειστικά με μέτρα ενεργειακής απόδοσης και όχι με αλλαγές υλικών ή αλλαγές στο φορτίο).

Η επένδυση περιλαμβάνει την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης για α) δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων επόμενης γενιάς, β) επέκταση των υφισταμένων με σκοπό την αύξηση της ετοιμότητάς τους για τη μετάβαση σε υποδομές δικτύου 5G και υπερύψηλου εύρους ζώνης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρεμβάσεων έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και υποδομών κυκλικής οικονομίας και γ) μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.

Επιπλέον το έργο περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης νομικών αβεβαιοτήτων, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την επίλυση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω έργο αφορά σε επενδύσεις σε α) υποδομές για τη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς (συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης της γης) με ειδικά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για την κατασκευή νέων κτιρίων και έργα ενεργειακής απόδοσης και επίδειξης σε μεγάλες επιχειρήσεις και υποστηρικτικά μέτρα, β) υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία έξυπνων βιομηχανικών περιοχών, γ) ηλιακή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, δ) έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων, ε) συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης, στ) ηλεκτροκίνηση (ανάπτυξη δικτύων ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα ή σημεία ανεφοδιασμού βιομεθανίου για τον τομέα μεταφορών), ζ) έργα για την αποκατάσταση βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών.

Αναφορικά με τα ορόσημα και τους στόχους της δράσης σημειώνονται τα εξής:

Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για βιομηχανικά πάρκα στο 1ο τρίμηνο 2022.: Αφορά στη δημοσίευση όλων των ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων για επενδύσεις σε α) υποδομές για τη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς (συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης της γης) με ειδικά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για την κατασκευή νέων κτιρίων και έργα ενεργειακής απόδοσης και επίδειξης σε μεγάλες επιχειρήσεις και υποστηρικτικά μέτρα, β) υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία έξυπνων βιομηχανικών περιοχών, γ) ηλιακή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, δ) έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων, ε) συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης, στ) ηλεκτροκίνηση (ανάπτυξη δικτύων ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα ή σημεία ανεφοδιασμού βιομεθανίου για τον τομέα μεταφορών), ζ) έργα για την αποκατάσταση βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών.

Οι όροι αναφοράς που περιλαμβάνουν κριτήρια επιλεξιμότητας θα διασφαλίζουν ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με την τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» μέσω της χρήσης καταλόγου εξαιρέσεων και της απαίτησηςσυμμόρφωσης με την οικεία ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η κατασκευή των νέων κτιρίων θα συμμορφώνεται με την απαίτηση για πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση (ΟΕΥΠ) η οποία είναι τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερη από την απαίτηση ΚΣΜΚΕ (κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εθνικές οδηγίες). Στην περίπτωση κατασκευής συστημάτων εμπροσθοπορείας λυμάτων, το μέτρο θα έχει μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας, και στην περίπτωση ανανέωσης των συστημάτων εμπροσθοπορείας λυμάτων το μέτρο θα οδηγεί σε μειωμένη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 10 % (αποκλειστικά με μέτρα ενεργειακής απόδοσης και όχι με αλλαγές υλικών ή αλλαγές στο φορτίο). Οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση θα συνάδουν με την οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 και θα αφορούν εναλλακτικά καύσιμα για τον τομέα των μεταφορών

Βιομηχανικά πάρκα — νομοθετική μεταρρύθμιση (πρωτογενές δίκαιο) -Δημοσίευση της νομοθεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα στο 3ο τρίμηνο 2022: Θέσπιση πρωτογενούς δικαίου για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την επίλυση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Βιομηχανικά πάρκα — νομοθετική μεταρρύθμιση (παράγωγο δίκαιο) - Έναρξη ισχύος όλων των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων στο 2ο τρίμηνο 2023: Έναρξη ισχύος όλων των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων παράγωγου δικαίου για την έναρξη της εφαρμογής του νέου πλαισίου για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την επίλυση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Παροχή των αποτελεσμάτων των ελέγχων των κατασκευαστικών έργων, της πιστοποίησης των δικαιούχων για την ολοκλήρωση της επένδυσης και των παραστατικών πληρωμής για την πιστοποίηση της υλοποίησης επιλεγμένων επενδυτικών έργων σε βιομηχανικά πάρκα στο 4ο τρίμηνο 2025: Ολοκλήρωση της κατασκευής όλων των επενδυτικών έργων που επελέγησαν στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider