«Ανοχύρωτη πόλη» η οικονομία το α' εξάμηνο του 2022

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοχύρωτη πόλη» η οικονομία το α' εξάμηνο του 2022
Πληθωρισμός ενέργειας - τροφίμων, εμπορικό έλλειμμα, υποτιμημένες προβλέψεις Προϋπολογισμού, κρατικές εγγυήσεις και απαιτήσεις «διορθώσεων» σε μισθούς- συντάξεις, διαμορφώνουν το γκρίζο τοπίο του 2022.

Με το πετρέλαιο να ταξιδεύει προς τα 100 δολάρια και τις εισαγόμενες τιμές παραγωγού στην βιομηχανία να αυξάνονται κατά 25%, η εγχώρια οικονομία μοιάζει «ανοχύρωτη πόλη» τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Ο ισχυρός διεθνής χαρακτήρας των πληθωριστικών πιέσεων αποτυπώνεται με σαφή τρόπο στις τιμές του χρυσού, που σε ένα περιβάλλον ανοδικής τάσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, παρ' όλα αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και οι τιμές της ενέργειας, θυμίζοντας ημέρες της δεκαετίας του 70'.

Αναμφίβολα οι σπασμοί της κρίσης στην Ουκρανία - που επίσης θυμίζουν τις μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις της δεκαετίας του 70' - επιδεινώνουν την προοπτική αυτή, η οποία συνδυάζει τις πληθωριστικές πιέσεις από τις τιμές ενέργειας με εκείνες από την πλευρά των βασικών τροφίμων όπως του σιταριού και του καλαμποκιού.

Η εγχώρια οικονομία παρά την εκρηκτική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο β' εξάμηνο του 2022 μετά την πρωτοφανή βουτιά του 2020, αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα.

Το ένα αφορά την υπό-τριπλάσια της πραγματικής (της προβλεπόμενης από την Ε.Ε.) πρόβλεψης πληθωριστικής πίεσης για το 2022, όπως τουλάχιστον έχει αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό και το δεύτερο αφορά την δομική αδυναμία της όσο αφορά την σύνθεση και την έκταση του εμπορικού ελλείμματος.

Με τον εισαγόμενο πληθωρισμό να χτυπάει κόκκινο, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 (με πρόβλεψη ακόμα μεγαλύτερης αύξησης το Α τρίμηνο του 2022), σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας στο Α τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η εγχώρια οικονομία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλης διάρκειας νέο διπλό σοκ:

  • Αυτό της αύξησης του κόστους του χρήματος, κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα, λόγω της αλλαγής γραμμής στην ΕΚΤ
  • Τις αυξημένες πιέσεις από την δυναμική των προβλημάτων που θα αρχίσουν αναδύονται στον ορίζοντα από τις παροχές εγγυήσεων σε πολλαπλά μέτωπα από πλευράς δημοσίου την διετία 2020 - 21.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, η δημοσιονομική πολιτική είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις πιέσεις αφ' ενός στα δημόσια έσοδα και δαπάνες λόγω της υποτίμησης στον προϋπολογισμό των πληθωριστικών πιέσεων και αφ' εταίρου τις απαιτήσεις μισθολογικής και συνταξιοδοτικής αποκατάστασης των απωλειών λόγω του πληθωρισμού, που αναμφίβολα θα συνδεθούν με ισχυρές πολιτικές αναταράξεις.

Αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης δεν επιδεινωθούν περαιτέρω – πράγμα δύσκολο απ' ότι φαίνεται – στο α' εξάμηνο του 2022 δεν φαίνεται να αναδύονται παράγοντες εκτόνωσης των πιέσεων αυτών.

Το αντίθετο, κατά πως φαίνεται το α' εξάμηνο του 2022, προδικάζει την είσοδο σε μία δημοσιονομικά εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που αναγκαστικά περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις εκλογικές εκκρεμότητες..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ανησυχητικά μηνύματα από τις μετρήσεις για τις πληθωριστικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider