ΑΕΠ Ιαπωνίας: Ανάπτυξη 5,4% στο δ' τρίμηνο μετά την άρση των περιορισμών λόγω Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΕΠ Ιαπωνίας: Ανάπτυξη 5,4% στο δ' τρίμηνο μετά την άρση των περιορισμών λόγω Covid-19
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε 5,4% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Την τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης και την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, έφερε η άρση των περιορισμών κορονοϊού στη χώρα.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε 5,4% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων από αναλυτές του Reuters για ανάπτυξη 5,8%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η οικονομία πιθανόν να υποχωρήσει ξανά μέσα στο α' τρίμηνο το 2022, καθώς επικραετεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με τη μετάλλαξη Όμικρον, το γεν πέφτει και η αυξημένη τιμή του πετρελαίου αρχίζει να βαραίνει την ιαπωνική οικονομία που επηρεάζεται από την ενέργεια και την εισαγωγή τροφίμων.

Σε επίπεδο τριμήνου, η ιαπωνική οικονομία παρουσίασε ανάκαμψη 1,3%, μετά την πτώση 0,7% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Η καταναλωτική δαπάνη, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 2,7% το δ' τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς τα εστιατόρια, η ψυχαγωγία και ο ταξιδιωτικός τομέας επωφελήθηκαν από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς για 2,2%.

Για το σύνολο του 2021 η ιαπωνική οικονομία κατέγραψε ανάκαμψη 1,7%, σε θετικό επίπεδο για πρώτη φορά σε τρία χρόνια. Το 2020 η Ιαπωνία σημείωσε πτώση 4,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Εκτρέπει φορτία LNG προς την Ευρώπη - Έχει λάβει αιτήματα για βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider