Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου για ένα νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκεται η κυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα συνδυάζει την συνολική διευθέτηση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων αλλά και των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μια μετεξέλιξη του νόμου Δένδια μέσω της οποίας η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτύχει να ρυθμιστούν δάνεια κυρίως επιχειρήσεων, καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ.
Το εξωδικαστικό σύστημα διακανονισμών θα περιλαμβάνει ταυτόχρονο «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μόνο προσαυξήσεις και πρόστιμα και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.
Ωστόσο κριτήριο για την ένταξη θα αποτελεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών για τις οποίες να γίνεται σχετική ανάλυση, βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Δηλαδή τα δάνεια θα διαχωρίζονται ανάμεσα σε βιώσιμα και μη και οι διαγραφές θα αφορούν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις.
Στα πλαίσια του νέου εξωδικαστικού συστήματος διακανονισμών θα υπάρχει ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών, του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.
Ειδικοί Εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα είναι καταγεγραμμένοι σε Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων θα ερευνούν και θα υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο που θα έχει προσφύγει για εξωδικαστικό διακανονισμό, ενώ τα Ειρηνοδικεία θα είναι αρμόδια για την επικύρωση του σχεδίου διαγραφής των χρεών της επιχείρησης.
Οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται θα είναι τυποποιημένες, ενώ δεν θα υπάρχουν όρια για την υπαγωγή στο νέο σύστημα των ενδιαφερόμενων. Δηλαδή θα μπορούν να ζητήσουν εξωδικαστικό διακανονισμό όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής τους ή το ύψος του χρέους τους. Η αναδιάρθρωση θα αφορά χρέη προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς φορείς. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θα συντάσσουν μελέτες βιωσιμότητας των χρεών και θα τις υποβάλλουν στην Επιτροπή των πιστωτών. Αυτοί θα αποφασίζουν για το εάν το σχέδιο είναι βιώσιμο και θα συμφωνούν ή όχι για την διαγραφή.
Στη συνέχεια εφόσον η απόφαση της Επιτροπής είναι θετική το δικαστήριο θα την επικυρώνει και θα προχωρά η αναδιάρθρωση των οφειλών η οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει και διαγραφή. Ωστόσο χρέη προς τους δημόσιους φορείς δεν θα διαγράφονται ως προς το ύψος του κεφαλαίου, αλλά μόνο ως προς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ώστε να εισαχθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή ίσως και εντό του μήνα.
Πάντως αβέβαιη φαίνεται να είναι η τύχη όσων επιχειρήσεων δεν κριθούν βιώσιμες και αυτό διότι οι δανειστές από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις κρατούν ιδιαίτερα σκληρή στάση και ζητούν την άμεση έναρξη των διαδικασιών εκκαθάρισης τους, κάτι για το οποίο η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις αυτές, προσφυγής τους στα δικαστήρια.
Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος χαρακτήρισε την διαχείριση των κόκκινων δανείων ως μεγάλο στοίχημα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι « η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια.