Ο πόλεμος «καίει» τις προοπτικές ανάπτυξης - Ισχυρή άνοδος 8,3% το 2021, επιβράδυνση το 2022

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο πόλεμος «καίει» τις προοπτικές ανάπτυξης - Ισχυρή άνοδος 8,3% το 2021, επιβράδυνση το 2022
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας ήταν πολύ ισχυρότερος από αρχικά αναμενόμενο, αν και ελαφρά πιο ήπιος από τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Επιτροπής. Αναθεώρηση προς τα «κάτω» για το 3ο τρίμηνο στο 11,4% (από 13,4%), στο 7,7% η άνοδος στο 4ο τρίμηνο. Ισχυρή δυναμική πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, πλέον αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου κατά 1% για το 2022 λόγω του πολέμου.

Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα ανακοίνωσε την πρώτη επίσημη πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, επιβεβαιώνοντας ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας ήταν τελικά πολύ ισχυρότερος από αρχικά αναμενόμενο, αν και ελαφρά πιο ήπιος από τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Επιτροπής, λόγω αναθεώρησης προς τα «κάτω» των επιδόσεων του 2ου και του 3ου τριμήνου του 2021 . και πάλι καταγράφεται ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 8,3% στο σύνολο του έτους που πλέον όμως έχει διαφορετική «ανάγνωση» λόγω του πολέμου. Και τούτο διότι προφανώς παρέχει μία εικόνα της δυναμικής που υπήρχε πριν ξεσπάσει η νέα - πολύ απρόβλεπτη προς ώρας- κρίση. Αλλά, ο πόλεμος θεωρείται από τώρα δεδομένο πως αυξάνει τις πιέσεις και οδηγεί σε επιβράδυνση το ΑΕΠ του 2022.

Ήδη, η πρώτη, προσωρινή, πρόβλεψη από πλευράς ΕΕ, όπως τη μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνει λόγο για επιβράδυνση κατά 1% στο φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Τα στοιχεία

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την άνοδο του ΑΕΠ κατά 8,3% το 2021 και κατά 7,7% το τελευταίο τρίμηνο. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει αναθεώρηση προς τα «κάτω» των επιδόσεων για το 3ο τρίμηνο (στο 11,4% από 13,4%), και για το 2ο τρίμηνο του 2021 (στο 15,1% από 16,6%). Για το 1ο τρίμηνο έβλεπε πριν ύφεση 1,9% και την άλλαξε σε ύφεση 1,4%.

Τα ετήσια στοιχεία επιβεβαιώνουν (σχεδόν) τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τις χειμερινές προβλέψεις της, οι οποίες - προφανώς - δεν λαμβάναν υπόψη το πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έναν μήνα πριν εκτιμούσε για την Ελλάδα άνοδο του ΑΕΠ κατά 8,5% το 2021 και κατά 4,9% φέτος. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία (με βάση τα νεότερα και προσωρινά δεδομένα), αλλάζει προς το 3,9% για το 2022, και με το βαθμό αβεβαιότητας πάρα πολύ υψηλό, όπως ξεκαθάρισε σήμερα εκ νέου ο υπουργός οικονομικών. Προσθέτοντας ότι η υψηλή ανάπτυξη του 2021 έχει ήδη «εκταμιευτεί» δημοσιονομικά με τα μέτρα στήριξης που έχουν αναγγελθεί/υλοποιηθεί: δηλαδή με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Ανά πεδίο το 2021 η άνοδος ήταν η εξής:

*Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 7,5%

* Οι Φόροι στα προϊόντα κατά 14,1%

* Οι επιδοτήσεις επί των προϊόντων κατά 11%

* Η τελική καταναλωτική δαπάνη κατά 6,8% (Νοικοκυριών και ΜΚΙΕΝ κατά 7,8%, Γενικής Κυβέρνησης κατά 3,7%).

* Ο Ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κατά 9,3%

* Οι Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 21,9%

* Οι Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 16,1%

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την πρώτη εκτίμηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το έτος 2021. Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2021 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το ΑΕΠ το 2021 σε όρους όγκου ανήλθε σε 181,0 δισ. ευρώ έναντι 167,1 δισ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,3%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, αναφέρει. Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2021 ανήλθε σε 182,8 δισ. ευρώ έναντι 165,3 δισ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2021 η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου 2022. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως Στατιστικές Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών και Εξωτερικού Εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων ανά προϊόν.

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - μεταβολή σε πραγματικούς όρους (Σε εκατ. €. Αλυσωτοί δείκτες όγκου, έτος αναφοράς 2015)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider