Με ένα σημαντικό σοκ έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη προκαλώντας φόβους «στασιμοπληθωρισμού», εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Suisse.
Πράγματι, όπως σημειώνουν, η σύγκρουση πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια χαμηλότερη αναπτυξιακή δυναμική και σε μια υψηλότερη τροχιά πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τα επόμενα τρίμηνα.
Ο ελβετικός οίκος είχε μειώσει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη για το φέτος κατά 0,5% στο 3,3% με ταυτόχρονη αύξηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό κατά 0,4% στο 4,4% αμέσως μετά την εισβολή. Αυτές οι αναθεωρήσεις βασίστηκαν σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο (πετρέλαιο περίπου στα 105 δολάρια το βαρέλι και φυσικό αέριο στα 115 ευρώ ανά MWh περίπου) και χωρίς να υπάρξει διακοπή στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ωστόσο το πρόσφατο σκηνικό που διαμορφώθηκε υποδηλώνει ότι αυτές οι υποθέσεις μπορεί να ήταν αρκετά αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μια περαιτέρω απότομη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ο κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού των δύο έχει αυξηθεί (είτε λόγω κυρώσεων της ΕΕ και της αντίδρασης της Ρωσίας σε αυτές, είτε μιας τυχαίας ή εσκεμμένης ζημιάς σε υποδομές που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, είτε λόγω εταιρειών που μποϊκοτάρουν ρωσικά εμπορεύματα).
Η Credit Suisse έχει δει επίσης μια απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως (η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν περίπου το 28% του παγκόσμιου σιταριού και το 18% περίπου των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού) αλλά και προειδοποιήσεις για πιθανή επιδείνωση των σημείων συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας (ειδικά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας) και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών.
Ως εκ τούτου, ο ελβετικός οίκος προχωρά σε περαιτέρω μείωση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη, στο 2,8% το 2022 (δηλαδή 1% κάτω από την εκτίμησή της πριν από την εισβολή) και σε αύξηση των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό στο 6% το 2022 (δηλαδή 2% πάνω από την εκτίμησή της πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία).
Το βασικό της σενάριο παραμένει στο ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σοκ χωρίς να μπει ύφεση – αλλά ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί, χωρίς να αποκλείεται μια τεχνική ύφεση (άνοδος των τιμών του πετρελαίου προς τα 160 δολάρια το βαρέλι και των τιμών του φυσικού αερίου προς τα 250 ευρώ ανά MWh τους επόμενους μήνες).
Όπως και με την πανδημία, ο ελβετικός οίκος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν για να προστατεύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, την απασχόληση και τη ρευστότητα των εταιρειών για να αποτρέψουν μια παρατεταμένη ύφεση (είναι πιθανό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να παραμείνει σε αναστολή το 2023).
Πέρα από το τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Credit Suisse εκτιμά επίσης ότι η σύγκρουση θα έχει σημαντικές συνέπειες για την κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ μακροπρόθεσμα: περισσότερη συνοχή (π.χ. κοινή άμυνα), πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες και πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (με υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τη βιώσιμη ενέργεια).