Αμφισβητείται ο στόχος ανάπτυξης της Κίνας για φέτος - Κίνδυνοι από πετρέλαιο, Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμφισβητείται ο στόχος ανάπτυξης της Κίνας για φέτος - Κίνδυνοι από πετρέλαιο, Όμικρον
Εντόνως αρχίζει να αμφισβητείται από τους οικονομολόγους, ο στόχος της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας για εφέτος.

Εντόνως αρχίζει να αμφισβητείται από τους οικονομολόγους, ο στόχος της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας για εφέτος, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, τη μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού εδώ και αρκετό καιρό και την αδυναμία των κατασκευαστών ακινήτων.

Η οικονομία του «κόκκινου δράκου» θα αναπτυχθεί μόλις κατά 4,5% φέτος, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. σε σημείωμα τους, δηλαδή 1% κάτω από τον στόχο του 5,5% που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κινεζική κυβέρνηση. Το Πεκίνο θα χρειαστεί να επιταχύνει τη χαλάρωση της πολιτικής της για να εμποδίσει την περαιτέρω διολίσθηση της αναπτυξιακής της δυναμικής, είπαν, εκτιμώντας ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου από μόνη της θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η ξαφνική άνοδος των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων θα οδηγήσει υψηλότερα τον δείκτη τιμών παραγωγού που εξακολουθεί να είναι υψηλός, ασκώντας εκ νέου πίεση στους κατασκευαστές συμπιέζοντας τα κέρδη και μειώνοντας τα κεφάλαια για επενδύσεις. Επιπλέον, τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα - κυρίως από τη μετάλλαξη Όμικρον - σκαρφαλώνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το αρχικό ξέσπασμα στην Ουχάν πριν από δύο χρόνια, που αποτελεί μια ισχυρή απειλή για την κατανάλωση.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 8,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, αντανακλώντας τις αυξημένες πιέσεις κόστους στα εργοστάσια, ακόμη και πριν ληφθεί πλήρως υπόψη η πιο πρόσφατη αύξηση του κόστους του αργού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider