Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου - Στα 6,4 δισ. ευρώ το κόστος για το Παρίσι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου - Στα 6,4 δισ. ευρώ το κόστος για το Παρίσι
Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για πρόταση που υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά βρίσκει αντίθετα άλλα κράτη της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει καταθέσει πρόταση στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να παρουσιαστεί ένα πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά λόγω των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε πως έχει καταθέσει σχετική πρόταση στους Ευρωπαίους ομολόγους τους προκειμένου η ΕΕ να είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί με παρόχους αερίου όπως η ρωσική Gazprom ή η Sonatrach από την Αλγερία.

«Είναι μια κίνηση που ενοχλεί ορισμένους από τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά πρόκειται για απόφαση που θα προωθήσουμε με τον πρόεδρο (Εμανουέλ Μακρόν) σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε ο Λεμέρ.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση όπως και από τη γαλλική ενεργειακή Engie.

Όπως ανέφερε ο Λεμέρ, εάν η πρόταση για το πλαφόν ισχύσει, θα κοστίσει στη γαλλική κυβέρνηση 6,4 δισ. ευρώ για το 2022.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται πως στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σημειωνόταν πως «χρειαζόμαστε ένα ανώτατο όριο τιμών στις γνωστές ως τιμές διευκόλυνσης μεταφοράς τίτλων (TTF) ή στις υψηλότερες ιστορικές τιμές φυσικού αερίου πριν από την κρίση».

1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση

2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%

3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία

4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.

5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο - Αυξημένες 133% οι εισαγωγές της ενέργειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider