Δεν βλέπει σημάδια στασιμοπληθωρισμού η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ όπως δήλωσε την Δευτέρα, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη ενώ αυξάνει περαιτέρω τα ήδη επίπεδα ρεκόρ των τιμών καταναλωτή.
Ο πόλεμος θα έχει «συνέπειες» στην ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η εμπιστοσύνη πλήττεται, ανέφερε η διοικητής της ΕΚΤ. Η δυσκολία για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βλάψουν τη επιχειρηματική δραστηριότητα, προσέθεσε.
«Ακόμη και στο πιο ζοφερό σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με μποϊκοτάζ φυσικού αερίου και βενζίνης και επιδείνωση του πολέμου με συνέχεια του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε αυτά τα σενάρια έχουμε ανάπτυξη 2,3%», είπε η Λαγκάρντ. «Συνεχίζουμε να προβλέπουμε μια ορισμένη ανάπτυξη».
Οι δηλώσεις ακολουθούν την αιφνιδιαστική κίνηση αυτού του μήνα από την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αποσύρει τα κίνητρα σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τους οικονομικούς κινδύνους που απορρέουν από τη σύγκρουση.
Θέλοντας επίσης να τονίσουν τη σύνδεση μεταξύ του τέλους του προγράμματος αγοράς ομολόγων και της έναρξης των αυξήσεων των επιτοκίων, αξιωματούχοι λένε ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει το περιθώριο ελιγμών της, ένα σημείο που ενίσχυσε η Λαγκάρντ τη Δευτέρα. Ενώ ορισμένοι έχουν υποστηρίξει αυτή την πρόσθετη ευελιξία, άλλοι έχουν ακολουθήσει έναν πιο επιθετικό τόνο, με τον Ολλανδό Klaas Knot να λέει ότι είναι πιθανές δύο αυξήσεις το 2022.
Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να συζητήσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν θα κινηθεί στον ίδιο ρυθμό με τις ΗΠΑ, όπου η Fed την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε έναν κύκλο αυξήσεων επιτοκίων.
Η αξιωματούχος επανέλαβε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην ίδια φάση του οικονομικού τους κύκλου, καθώς η ευρωζώνη είναι επίσης πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο ο οποίος διεξάγεται ακριβώς δίπλα από τα σύνορά της.
«Βρισκόμαστε σε διαφορετικά σύμπαντα, σε διαφορετικό στάδιο του κύκλου, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης», είπε η Λαγκάρντ. «Εμείς στη ζώνη του ευρώ βρισκόμαστε σε αρνητικά επιτόκια, ενώ οι ΗΠΑ δεν πήγαν ποτέ κάτω από το μηδέν».
Με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν περιορισμένες δυνατότητες να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, «πέφτει» μεγαλύτερο βάρος στις κυβερνήσεις να παρέμβουν. Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι μια στοχευμένη δημοσιονομική προώθηση κατά 0,5% επί του ΑΕΠ θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστεί η οικονομική επίπτωση του πολέμου χωρίς να τροφοδοτήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Η Λαγκάρντ προέτρεψε την κυβερνητική υποστήριξη να στοχεύει στα λιγότερο εύπορα νοικοκυριά, κάτι που όπως είπε δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής σε ορισμένες χώρες.