Λαγκάρντ: Δεν θα βιαστούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια - Οποιαδήποτε κίνηση θα είναι σταδιακή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Δεν θα βιαστούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια - Οποιαδήποτε κίνηση θα είναι σταδιακή
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και οποιαδήποτε κίνηση θα είναι σταδιακή, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ακόμη και όταν άλλος αξιωματούχος της Τράπεζας υποστήριξε μία ή και πιθανώς δύο αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και οποιαδήποτε κίνηση θα είναι σταδιακή, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ακόμη και όταν άλλος αξιωματούχος της Τράπεζας υποστήριξε μία ή και πιθανώς δύο αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της επιτάχυνσης της εξόδου της ΕΚΤ από τα αντισυμβατικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η απόφαση δίνει στην ΕΚΤ «έξτρα χώρο» μεταξύ του προγραμματισμένου τερματισμού του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος αυτό το καλοκαίρι και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι επενδυτές ενίσχυσαν την πρόβλεψη τους για υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αφού η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού την Τετάρτη, προχωρώντας σε σύσφιξη της πολιτικής της για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και παρά την αβεβαιότητα που προέρχεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν «πιεστεί» από την έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,9% στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ είπε ότι οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή και θα έρθει μόνο «κάποιο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του PEPP, το οποίο τώρα προγραμματίζεται για κάποιο διάστημα στο τρίτο τρίμηνο.

«Αυτό διατηρεί την παραδοσιακή μας λογική αλληλουχίας, αλλά μας δίνει επίσης επιπλέον χώρο εάν χρειαστεί αφού σταματήσουμε να αγοράζουμε ομόλογα και προτού κάνουμε το επόμενο βήμα προς την εξομάλυνση», ανέφερε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, περιέγραψε ένα πιο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τον Ιούλιο.

«Μια αύξηση επιτοκίων το δ’ τρίμηνο για μένα εξακολουθεί να είναι μια ρεαλιστική προσδοκία», είπε ο Knot, προσθέτοντας ότι και δύο αυξήσεις δεν θα μπορούσαν επίσης να αποκλειστούν, αλλά ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτούσε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού.

Ο Knot υποστήριξε ότι με τις αγορές ομολόγων να τελειώνουν τον Ιούλιο, η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή από τον Σεπτέμβριο και μετά, με τον ακριβή χρόνο της κίνησης να εξαρτάται από τις οικονομικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούσαν αυξήσεις ύψους σχεδόν 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που θα το έφερνε ξανά στο μηδέν μετά από οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η ΕΚΤ έχει αποσαφηνίσει στο παρελθόν ότι πρέπει να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του βασικού πληθωρισμού, θα είναι σταθερός στο 2% προτού αυξήσει τα επιτόκια.

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας μετά τη Λαγκάρντ, είπε ότι ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, πιθανότατα θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, καθώς το κόστος των καυσίμων θα μειωθεί.

Ο Λέιν εκτίμησε ότι περίπου 80 μονάδες βάσης του βασικού πληθωρισμού ή του υποκείμενου πληθωρισμού οφείλονται αποκλειστικά στο σοκ των τιμών της ενέργειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο 2,3% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν στην πραγματικότητα ακόμη κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ όταν αφαιρέθηκε το ασφάλιστρο κινδύνου.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επινοήσει νέα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα «φτάσει» σε όλες τις γωνιές της ευρωζώνης, ακόμη και όταν τερματίσει τις αγορές ομολόγων της.

Αυτά βοήθησαν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού που πληρώνει η Γερμανία και εκείνων των υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να παρατείνει τις αγορές ομολόγων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Ο πόλεμος, η Fed και το επικίνδυνο παιχνίδι των αγορών

Η Fed προχωρά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 3 χρόνια - Άλλες 6 φέτος και 3 επιπλέον το 2023

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider