Κάτω από το όριο του 12% η ανεργία στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2010

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από το όριο του 12% η ανεργία στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2010
Σε χαμηλό 12 ετών διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 11,9% έναντι 12,8% τον Ιανουάριο.

Υπό του ορίου του 12% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση αναφορικά με το ύψος της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ισπανία να έχει το ισχυρότερο πρόβλημα πλέον.

Παρά τη σημαντική βελτίωση των τελευταίων μηνών, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλος, καθώς το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (6,8%) και της ΕΕ (6,2%).

Τα στοιχεία για το ποσοστό της ανεργίας υπό του 12% έρχονται σε ένα μήνα που οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μήνας πιέσεων στην αγορά εργασία λόγω της εποχικότητας, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η τουριστική σεζόν.

Σημειώνεται πως το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας κατήλθε το 13% τον Δεκέμβριο του 2021, μένοντας για δύο μήνες στο 12,8% προτού υποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2022, στο 11,9%.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό κατέρχεται του 12% από τις αρχές του 2010, (τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους ήταν στο 11,7% και τον Μάρτιο στο 11,3%) προτού πάρει την ανιούσα τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας και το 28%.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 12,8%.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει το ποσοστό των ανέργων για όσους , ήταν άμεσα διαθέσιμοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδομάδες είτε είχαν βρει μια εργασία που θα αναλάμβαναν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η Eurostat υπολογίζει το ποσοστό των ανέργων από άτομα που αναζητούν εργασίας για τις τελευταίες εβδομάδες και προτίθεται για ξεκινήσουν εργασία μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 6,3% για τον Ιανουάριο και έναντι 7,5% τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 6,8% έναντι 6,9% τον Ιανουάριο και 8,2% τον Φεβρουάριο του 2021.

Ανά χώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας κατέγραψαν η Ισπανία (12,6%) και η Ελλάδα (11,95), ενώ τα χαμηλότερα η Τσεχία (2,4%) και η Γερμανία και Μάλτα (3,1%).

Στην ανεργία των νέων, το ποσοστό των ανέργων έως 25 ετών στην Ευρωζώνη και την ΕΕ για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 14% έναντι 14,3% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκές λύσεις και κοινή λογική για να βοηθήσουμε ανέργους και εργαζομένους

DBRS: Στο 4,3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 - Συνέχεια στη μείωση της ανεργίας το 2022 - 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider