Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η DBRS, μετά την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας σε ΒΒ high με σταθερό trend, και το «σήμα» που έστειλε για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.
Αναλυτικά, προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα φτάσει στο 4,3% (από 4,4% που προέβλεπε το Δεκέμβριο) και υψηλότερα στο 3,4% το 2023 (από 3,1% που προέβλεπε προηγουμένως). Ο οίκος εκτιμά επίσης πως η ανεργία θα υποχωρήσει στο 13,5% φέτος από 14,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση για το 2022 και στο 13,1% το 2023 (από 13,5% προηγουμένως).
Όπως σημειώνει οι βασικές εκτιμήσεις της έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι γενικές προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση παραμένουν ισχυρές. Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πιθανότητα για νέες μεταλλάξει του COVID-19.
Παράλληλα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι μια άλλη βασική πρόκληση που περιπλέκει τις προοπτικές και αυξάνει τον κίνδυνο για λάθος επιλογές σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Η προειδοποιεί ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης θα μπορούσαν να ενταθούν με διάφορες τρόπους: (1) μια σημαντική και παρατεταμένη μείωση των ροών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, (2) αυξημένη καταστροφή εντός της Ουκρανίας που θα οδηγήσει σε πρόσθετες προσφυγικές ροές μεγάλης κλίμακας, πιο εκτεταμένες στρατιωτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και αυξημένες εντάσεις σε χώρες που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, (3) επέκταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε επιπλέον χώρες, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, (4) διεύρυνση της στρατιωτικής σύγκρουσης ώστε να συμπεριλάβει την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ ή (5) κλιμάκωση άλλων περιφερειακών συγκρούσεων (π.χ. στη Μέση Ανατολή ή την Ασία), καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη προς όφελός τους.