Υποχρεωτικά γίνονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων με το μέτρο να τίθεται σε σταδιακή εφαρμογή από το φθινόπωρο. Η Ελλάδα έχει πάρει το πράσινο φως της Κομισιόν για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις μεταξύ τους συναλλαγές από την 1η Ιουλίου 2025.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από το φθινόπωρο, με την ΑΑΔΕ να σχεδιάζει τον οδικό χάρτη συμμόρφωσης στο νέο καθεστώς, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και καταλήγοντας σε όλες.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση εφαρμόζεται ήδη από χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως μετά την παροχή φορολογικών κινήτρων. Με την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου σε όλες τις επιχειρήσεις, η Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο κάθε παράδοση αγαθών μέσω της διαβίβασης των στοιχείων τιμολογίων στο myDATA.
Η εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη χώρα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου το μέτρο εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 ενώ σε περίπτωση καθιέρωσης ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης πριν το 2027, η ελληνική παρέκκλιση θα παύσει να ισχύει.
Παράταση και μετά το 2027
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027, η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει:
- Έκθεση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις στο διοικητικό κόστος.
- Εφόσον το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να αιτηθεί παράταση εφαρμογής πέραν του 2027.
Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσότερων επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα "έγγραφα" όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά/πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής κλπ.
Τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που θα έχει η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι τα εξής:
- Εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος συμμόρφωσης στο ΦΠΑ και θα περιορίσει τα σφάλματα στην υποβολή των δεδομένων. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του κόστους που βαρύνει τόσο τη φορολογική διοίκηση όσο και τους υποκείμενους στον φόρο, αποφεύγοντας την επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαδικασία διόρθωσης τέτοιων σφαλμάτων.
- Θα διευκολύνει την έκδοση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ.
- Θα παράσχει ταχύτερα και υψηλότερης ποιότητας δεδομένα στην πλατφόρμα myData, βοηθώντας τις φορολογικές αρχές στον εντοπισμό της μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ ή της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για χαμηλότερα ποσά. Θα τις βοηθήσει επίσης να καταπολεμήσουν την κυκλική ή αλυσιδωτή απάτη, δίνοντας στις φορολογικές αρχές τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη εντός συντομότερου χρονικού διαστήματος.
- Θα συμβάλει στην ταυτόχρονη εκπλήρωση περισσότερων της μίας υποχρεώσεων, με αντίστοιχο περιορισμό των σφαλμάτων και των διοικητικών δαπανών. Το κόστος για τις επιχειρήσεις που προκύπτει από την προσαρμογή στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα πρέπει να αντισταθμιστεί, σύμφωνα με την Ελλάδα, από τη μείωση του κόστους που προκύπτει από την έκδοση, την αποστολή και την τήρηση τιμολογίων σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και από τα οφέλη για τους υποκείμενους στον φόρο, τα οποία προκύπτουν από τη βελτίωση των διαδικασιών τους μέσω της ψηφιοποίησης.