Οι νέοι άνθρωποι περιμένουν ότι η εργασία τους θα τους προσφέρει πολλά περισσότερα από έναν απλό μισθό, όπως ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, περισσότερες επιλογές και ανθρωπιά.
Η Gen Z (γεννημένοι μεταξύ 1996–2012) που έχει ήση εισέλθει στην αγορά εργασίας και αναμένεται να αποτελεί περίπου το 1/3 του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού έως το 2030, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αποχωρώντας από την τρέχουσα εργασία τους ή μετακινούνται σε άλλη εταιρεία, αναζητώντας εργασιακά περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται σε πολλαπλές πτυχές.
Σύμφωνα με την έρευνα Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού 2024 της ManpowerGroup, η καθημερινότητα των Zoomers χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις. Οι εργαζόμενοι είναι οι πιο πιθανό (47%) να δηλώσουν ότι «σκοπεύουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την τρέχουσα θέση εργασίας τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όταν την ίδια στιγμή, εμφανίζονται λιγότερο βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να βρουν μια νέα εργασία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες τους.
Παράλληλα, έχει καταγραφεί πως η Gen Z αντιμετωπίζει εντονότερα προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλες γενιές. Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των νέων αναφέρει ότι βιώνει καθημερινά υψηλά επίπεδα εργασιακού άγχους – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 33% των Boomers. Από την πλευρά των εργοδοτών, το 40% εκτιμά πως οι νέοι απόφοιτοι είναι απροετοίμαστοι για την αγορά εργασίας, ενώ το 70% αναφέρει ελλιπή εργασιακή ηθική.
Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower:
- Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο καθημερινό άγχος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στους τρέχοντες ρόλους τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης άγχους στις στρατηγικές διακράτησης ταλέντων.
- Η ευθυγράμμιση με την εταιρική κουλτούρα είναι ισχυρή, καθώς το 71% των εργαζομένων αισθάνονται συνδεδεμένοι με το όραμα και τις αξίες του οργανισμού τους, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς μόνο το 65% αισθάνονται πλήρως υποστηριζόμενοι σε αυτό το θέμα.
Ικανοποίηση από την Εργασία - Αποτυπώνεται ένας σημαντικός κίνδυνος αποχώρησης, καθώς το 35% όλων των εργαζομένων – και το 47% των νέων επαγγελματιών – σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι το 63% εκφράζουν ικανοποίηση από την εργασία τους.
- Το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία είναι σχετικά υψηλό (71%), ωστόσο η εμπιστοσύνη στη διοίκηση για την επαγγελματική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη (63%), καταδεικνύοντας μια πιθανή απόκλιση μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας.
- Παρά την υψηλότερη ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής την οποία αναφέρουν, το 41% των εργαζομένων που εργάζονται από απόσταση σκέφτονται να αλλάξουν εργασία, υποδεικνύοντας ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη ικανοποίηση, όπως συχνά πιστεύεται.
- Οι άνθρωποι αισθάνονται κατά κύριο λόγο ικανοί στους ρόλους τους, με το 87% να εκφράζει εμπιστοσύνη στις δεξιότητές του. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) βλέπουν ένα «ταβάνι» στον τρέχοντα χώρο εργασίας τους, επικαλούμενοι περιορισμένες ευκαιρίες για την επίτευξη επαγγελματικών στόχων.
- Παρά το γεγονός ότι το 73% πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους παρέχει ευκαιρίες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, το 59% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει εκπαίδευση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους τους τελευταίους έξι μήνες και μόνο το 57% βλέπουν ξεκάθαρες προοπτικές για προαγωγή ή εσωτερική κινητικότητα, υποδηλώνοντας μια ασυμφωνία μεταξύ ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής προόδου.
- Δύο στις πέντε (42%) γυναίκες της γενιάς Χ (44 έως 59 ετών) αισθάνονται ότι δεν έχουν ευκαιρίες να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στον τρέχοντα οργανισμό τους.
Πως ανταποκρίνονται οι εργοδότες
Παρά τις επίμονες προκλήσεις, οι εργοδότες υιοθετούν ποικίλες στρατηγικές προκειμένου να καταστήσουν το εργασιακό περιβάλλον πιο ελκυστικό για τη Gen Z. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- η βελτίωση των τεχνολογικών εργαλείων (76%),
- η ενίσχυση της ευημερίας του ανθρώπινου δυναμικού (75%),
- η παροχή ευελιξίας στο ωράριο εργασίας (73%),
- η αύξηση των αποδοχών (73%) και
- η προσφορά ευκαιριών για επαγγελματική εξέλιξη (73%).
Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο
Το Μεξικό ξεχωρίζει, με το 89% των εργαζομένων να βρίσκουν υψηλά επίπεδα νοήματος και σκοπού στην εργασία τους, ενώ η Ολλανδία προηγείται στην ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού με 73%.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Σιγκαπούρης παρουσιάζει μια μοναδική αντίφαση: Ενώ οι εργαζόμενοι αποτυπώνουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πιθανής αλλαγής εργασίας τους επόμενους έξι μήνες (41% χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία), ταυτόχρονα εκφράζουν την ισχυρότερη εμπιστοσύνη στις τρέχουσες δεξιότητές τους για την εξασφάλιση νέων ρόλων (72%).
Οι σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία και Σουηδία παρουσιάζουν ισχυρή ασφάλεια στην εργασία, με το 80% και το 71% των εργαζομένων, αντίστοιχα, να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, με λιγότερες ορατές ευκαιρίες για ανάπτυξη και προαγωγή (48% στη Νορβηγία και 53% στη Σουηδία), καθώς και χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους διευθυντές (57% στη Νορβηγία και 57% στη Σουηδία).
Η Γαλλία καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Ευημερίας (61%), γεγονός που υποδηλώνει σημαντικές προκλήσεις στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην ικανοποίηση από την εργασία.
Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν έντονο θετικό κλίμα, με τον Δείκτη Εμπιστοσύνης να ανέρχεται στο 79% και με το 73% των εργαζομένων να αισθάνονται ασφαλείς στις εργασίες τους για τους επόμενους έξι μήνες.