Σκρέκας: Η Ευρώπη δε θα υποκύψει στους εκβιασμούς του Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Η Ευρώπη δε θα υποκύψει στους εκβιασμούς του Πούτιν
Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός, που δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, τόνισε ο υπουργός Eνέργειας.

Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός, που δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, τόνισε ο υπουργός Eνέργειας Κώστας Σκρέκας, εξηγώντας ότι θα μπορούσε η Gazprom να πληρώνεται σε ευρώ και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε ρούβλια.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Gazprom είναι στις 20 Απριλίου και η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας προχωρήσει σε πληρωμή σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ήδη την Τετάρτη συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας.

Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει μέχρι σήμερα, Παρασκευή, από τον ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και μέχρι την Τρίτη από τον Διαχειριστή να ενημερώσει για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου

Ο υπουργός εξήγησε ότι εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα και μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τέσσερις μονάδες διπλού καυσίμου που διαθέτει η χώρα μπορούν να γυρίσουν σε πετρέλαιο, δεν έχει χρονικό όριο η διάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας. Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι οι οικιακοί καταναλωτές προστατεύονται πλήρως και θα είναι οι τελευταίοι που ενδεχομένως θιγούν.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα και επιδοτήσεις που αφορούν την ενέργεια για να απαλύνει το κόστος, ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει συνολικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το διάταγμα Πούτιν δεν αφορά τα συμβόλαια εισαγωγής ρωσικού αερίου στην Ελλάδα

Ρεύμα: Ιστορικό ρεκόρ στην εγχώρια χονδρική τον Μάρτιο – «Φωτιά» στις τιμές όλης της Ευρώπης

«Πλήγμα» 230 δισ. ευρώ δέχονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider