Γαλλία: Αποδοτικότεροι οι δασμοί, απ' ότι η απαγόρευση, για την ενέργεια της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Αποδοτικότεροι οι δασμοί, απ' ότι η απαγόρευση, για την ενέργεια της Ρωσίας
Σύμφωνα με το Παρίσι, μια ολική απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας θα επηρέαζε χειρότερα κράτη όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία.

Το οικονομικό συμβούλιο της Γαλλίας (Conseil d'Analyse Economique) υποστηρίζει πως η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας θα ήταν αποδοτικότερη από την πλήρη απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του συμβουλίου, που λειτουργεί υπό την πρωθυπουργία της Γαλλίας, ένα πλήρες εμπάργκο της ρωσικής ενέργειας μπορεί να ήταν διαχειρίσμο για το σύνολο της ΕΕ, αλλά το κόστος του θα είχε ευρύ αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζοντας χειρότερα κράτη όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία.

«Οι δασμοί θα επέτρεπαν στις μικρότερες αλλά και πιο εκτεθειμένες χώρες στη ρωσική ενέργεια, να συνεχίσουν την εισαγωγή ορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ θα "στέγνωναν" τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε οικονομίες που είναι περισσότερο ικανές να διαχειριστούν ολική παύση τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο» σημειώνει το γαλλικό συμβούλιο.

Επιπλέον, υποστηρίζει πως δασμοί 40% θα μείωναν τον αντίκτυπο για τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας από 1/4 έως 1/3 σε σχέση με τον αντίκτυπο που θα είχε η πλήρης απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.

Σημειώνεται πως η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα είχε μια οικονομική ζημία 0,15% έως 0,3%, καθώς είναι από τις λιγότερο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οι τράπεζες «βλέπουν» σημαντική ύφεση, εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Πολωνία: Η Γερμανία το μεγαλύτερο εμπόδιο για αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Ουκρανία: Ο Μακρόν ζητά νέες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την κατακραυγή για την Μπούτσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider