«Προσκλητήριο» για το πρόγραμμα «Horizon 2020» του Ταμείου Ανάκαμψης (και του PPF)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Προσκλητήριο» για το πρόγραμμα «Horizon 2020» του Ταμείου Ανάκαμψης (και του PPF)
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπ. Ανάπτυξης «καλεί» τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις 13 προτάσεις ερευνητικών έργων με Σφραγίδα Αριστείας να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης της πρότασής τους. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στην δράση των 26 εκατ. ευρώ.

«Προσκλητήριο» υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ - HORIZON 2020», δράση η οποία απευθύνεται στους δυνητικούς δικαιούχους 13 ερευνητικών έργων που έχουν λάβει Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) από το Πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως είναι γνωστό, η δράση θα έχει τη «σφραγίδα» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η συγχρηματοδοτούμενη (όπου συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής) δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 18.215.653,38 ευρώ, με το συνολικό budget να ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ. Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ανά ΜμΕ και ανά έργο έρευνας και ανάπτυξης ή μελέτη σκοπιμότητας. Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το εν λόγω πρόγραμμα γενικά έχει τεθεί υπό την «ομπρέλα» της μονάδας ωρίμασης έργων – PPF του ΤΑΙΠΕΔ, ένα από τα πολλά projects περίπου 3,5 δις ευρώ που έχει αναλάβει να ωριμάσει ο φορέας αυτός. Όπως είχε αναφέρει και παλιότερα το insider.gr, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «HORIZON 2020 «Σφραγίδα Αριστείας». Το έργο θα στηρίξει τις προτάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με Σφραγίδα Αριστείας), συμπληρώνοντας την ιδιωτική χρηματοδότηση από τους δικαιούχους. Οι προκλήσεις της επένδυσης αυτής σχετίζονται με την κινητοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων προς την πραγματοποίηση δαπανών έρευνας & ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει δύο πτυχές α) την ανάγκη χρηματοδότησης της φάσης αξιολόγησης σύλληψης και σκοπιμότητας για νεοφυείς επιχειρήσεις, β) την ανάγκη για χρηματοδότηση ιδιαίτερα καινοτόμων επιχειρήσεων. Η υλοποίηση των Υποέργων αναμένεται έχει ξεκινήσει το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας «καλεί» τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις 13 προτάσεις ερευνητικών έργων με Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να υποβάλουν Αίτηση Χρηματοδότησης της πρότασής τους από το Ελλάδα 2.0 και, συγχρόνως, να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έγκριση της χρηματοδότησης.

Η δράση απευθύνεται στους δυνητικούς δικαιούχους 13 προτάσεων ερευνητικών έργων στις οποίες απονεμήθηκε Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) Ορίζοντας 2020 (HORIZON 2020) έως το 1ο τρίμηνο του 2021 (Q1 2021) και οι οποίες, ενώ είναι επιλέξιμες για επιχορήγηση μέσω του προγράμματος HORIZON 2020 δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Τα 13 ερευνητικά έργα που καλούνται με την παρούσα πρόσκληση είναι:

Seven Single Member Private Company, Advent Technologies, ΕΤΜΕ ΠΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ, ORamaVR Μονοπρόσωπη Α.Ε., PSYCTOTHERM G. LIGEROS & SIA OE - DANAOS MANAGEMENT CONSULTANTS S.A., RTsafe P.C. (Ι.Κ.Ε.), Α. & K. Κωτούζας Ο.Ε. NORTEST (CYPRUS) LIMITED, Yodiwo AE, Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων, BIOEMISSION TECHNOLOGY SOLUTIONS IKE (BIOEMTECH IKE), Organic Electronic Technologies P.C. (OET), Adamant Αεροδιαστημικές εφαρμογές Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, SOLMEYEA Food. Feed. Phyco & Pharma, Beenotes Plus.

Όπως αναφέρεται, επιλέξιμοι για χρηματοδότηση των έργων με Σφραγίδας Αριστείας είναι οι τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση 2014-2020 (RIS3), ως εξής: 1) Υλικά – Κατασκευές 2) Τουρισμός Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες 3) Αγροδιατροφή και Βιομηχανία τροφίμων 4) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη 5) Υγεία και Φάρμακα 6) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα 7) Ενέργεια και 8)Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η επομένη της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην παρούσα δράση. Για τα ερευνητικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης η ενίσχυση πρέπει να έχει χαρακτήρα κινήτρου και επομένως η αίτηση ενίσχυσης (πρόταση) θα πρέπει να έχει υποβληθεί πριν από την έναρξη των εργασιών για το έργο. Σε αντίθετη περίπτωση το σύνολο του έργου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση. Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών των έργων ορίζεται η 31.12.2025. Η ολοκλήρωση των ερευνητικών έργων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία.

Όπως σημειώνεται, ο κύριος στόχος της δράσης είναι να ενισχύσει καινοτόμες ΜΜΕ που εμφανίζουν δυνατότητα δραστηριοποίησης στην ευρωπαϊκή ή/ και την παγκόσμια αγορά και έχουν αναδειχθεί από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απαιτητικό σύστημα αξιολόγησης των SMEs Instrument & EIC Accelerator (pilot) του «Ορίζοντα 2020». Η επιχορήγηση στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα με τελικό στόχο τη μετάβαση στην ποιότητα, στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την δραστηριοποίηση ΜΜΕ στην παγκόσμια αγορά και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αίρονται οι περιορισμοί ‘περιφερειακότητας’ που ορίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες στις οποίες συμβάλλει η Δράση είναι οι εξής: • Παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις • Προώθηση προγραμμάτων Ε & Α σε τεχνολογίες αιχμής σε επιχειρήσεις. • Απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (Brain Gain).

Η «Σφραγίδα Αριστείας» (seal of excellence) είναι μία ετικέτα ποιότητας που απονέμεται σε προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος - πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την ανάπτυξη «Ορίζοντας 2020». Απονέμεται στα έργα εκείνα που έχουν περάσει επιτυχώς όλα τα αυστηρά κριτήρια επιλογής και ανάθεσης της αξιολόγησης του «Ορίζοντα 2020», αλλά που δεν κατέστη δυνατό να χρηματοδοτηθούν από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό της εκάστοτε πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Η «Σφραγίδα» εντοπίζει ελπιδοφόρες προτάσεις έργων που αξίζει να χρηματοδοτηθούν από εναλλακτικές πηγές (δημόσιες ή ιδιωτικές), δηλ. εθνικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές ή διεθνείς. Παρότι είναι ήδη αξιολογημένες οι 13 προτάσεις ως προς το επιστημονικό μέρος, ωστόσο κρίνεται σκόπιμη η υποβολή νέου αιτήματος χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσης πρόσκλησης με χρηματοδότηση από νέα πηγή χρηματοδότησης: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα είχαν αρχικώς αιτηθεί χρηματοδότησης μέσω του HORIZON 2020 και τώρα θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους για υλοποίηση των ερευνητικών έργων και τη βούληση των δυνητικών δικαιούχων τους για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του «Ελλάδα 2.0».

Ποσοστό ενίσχυσης

Η ένταση ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση και συνολικά για το έργο καθορίζεται στο 70%. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση που παρέχεται για κάθε έργο έρευνας και ανάπτυξης ή μελέτη σκοπιμότητας δεν υπερβαίνει το ποσοστό χρηματοδότησης που καθορίζεται για το εν λόγω έργο έρευνας και ανάπτυξης ή την εν λόγω μελέτη σκοπιμότητας βάσει των κανόνων των προγραμμάτων «Ορίζων 2020» ή «Ορίζων Ευρώπη». Ο κύριος στόχος της δράσης 16622 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ – HORIZON 2020 είναι να παράσχει το 70% της απαραίτητης χρηματοδότησης για τις συγκεκριμένες 13 προτάσεις (προτάσεις ερευνητικών έργων στις οποίες έχει απονεμηθεί η Σφραγίδα Αριστείας μέσω του προγράμματος HORIZON 2020), να καλυφθεί το υπόλοιπο 30% με ίδιους πόρους των επιχειρήσεων και να υλοποιηθούν τα επενδυτικά τους σχέδια. Επιπλέον, η δράση έχει στόχο να αναγνωρίσει την αξία των προτάσεων με Σφραγίδα Αριστείας και να διευκολύνει άλλους φορείς χρηματοδότησης (σε αυτή την περίπτωση το ΤΑΑ) να αξιοποιήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος HORIZON 2020.

Ιδιωτική συμμετοχή

Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, η δικαιούχος της ενίσχυσης επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ του ΕΣΠΑ) υπό την προϋπόθεση ότι η σώρευση αυτή δεν οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης έντασης ή του υψηλότερου ποσού ενίσχυσης που εφαρμόζεται στις ενισχύσεις του αντίστοιχου άρθρου του Καν. ΕΕ 651/2014. Επισημαίνεται ότι το άθροισμα όλων των μορφών υποστήριξης από τα ΕΔΕΤ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το συνολικό κόστος του ερευνητικού έργου. H δημόσια χρηματοδότηση για το ερευνητικό έργο και το μέρος του συγχρηματοδοτούμενου δανείου (π.χ. από το ΕΣΠΑ), αθροιζόμενα θα πρέπει να μην υπερβαίνουν το συνολικό κόστος του ερευνητικού έργου. Επισημαίνεται ότι όταν το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (Α.Ι.Ε.) αυτής σωρεύει με την επιχορήγηση κατά τον υπολογισμό του ορίου που θέτουν οι Κανονισμοί χορήγησης των ενισχύσεων. Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης (επιχείρησης) αποδεικνύεται με την εξόφληση των δαπανών του έργου ή/και με την χρήση επιλογών απλοποιημένου κόστους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα Πρόσκληση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Τα νέα 6 projects 1,1 δισ. ευρώ του PPF – Από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» έως το… «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας» στο Σχιστό

gazzetta
gazzetta reader insider insider