Κίνα: «Αναντικατάστατος» ο ρόλος του Πειραιά για το Πεκίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: «Αναντικατάστατος» ο ρόλος του Πειραιά για το Πεκίνο
«Το ζήτημα της Ουκρανίας ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας» τόνισε ο Σιάο Τζουντσένγκ.

Στην οικονομική σημασία της Κίνας με την Ελλάδα και στο ρόλο που δίνει το Πεκίνο στη χώρα μας, ιδιαίτερα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κινέζος «ξεκίνησε μια ιστορική αναδρομή στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια, κάνοντας λόγο για πραγματική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

«Υπάρχουν πάρα πολλές όμορφες στιγμές μεταξύ των δύο χωρών μας και κοιτάμε στο να δημιουργήσουμε νέες όμορφες στιγμές» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη σημασία της Ελλάδας στο κινεζικό Belt and Road Initiative (BRI), τόνισε τη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας λόγο για «αναντικατάστατο ρόλο» του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην τουριστική συνεργασία της Αθήνας με το Πεκίνο, ο κ. Σιάο είπε ότι «ο κορονοϊός επηρέασε τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά πιστεύω πως αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα»

Ακόμα, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών και τα οποία θα ενισχύσουν την τουριστική συνεργασία με τον δύο χώρων.

Για την Ουκρανία

Σε ερώτηση για το εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση που έχει κρατήσει η Ελλάδα επηρεάζει τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, ο ίδιος είπε πως «το ζήτημα της Ουκρανίας ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας».

Σχολιάζοντας τις ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, ο Σιάο μίλησε για την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν πρόσφατα οι επικεφαλής της ΕΕ με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζίνπινγκ.

Αφήνοντας αιχμές προς την ΕΕ για τη σύμπνοια προς των ΗΠΑ στις σχέσεις προς την Κίνα, σημείωσε χαρακτηριστικά «ελπίζουμε πως η ΕΕ μπορεί να αποκτήσει μια δικιά της, ανεξάρτητη άποψη για την Κίνα. Οι διμερείς σχέσεις της Κίνας δεν λειτουργούν με την απλοϊκή προσέγγιση "μαύρο-άσπρο", "εχθρό-φίλος".».

Εάν η ΕΕ αφήσει την αρνητική προσέγγιση προς της Κίνα, θα μπορούμε να έχουμε ένα ειλικρινή διάλογο» σημείωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα hub που θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider