Μπενρουμπή (Mytilineos): Κανείς δεν προετοιμάστηκε για τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπενρουμπή (Mytilineos): Κανείς δεν προετοιμάστηκε για τις ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου
Ο  Kωστής Σιφναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE S.A,είπε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού γίγνεσθαι.

Στο ζήτημα των ενεργειακών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει η αγορά φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής της Power and Gas Business Unit-Mytilineos Group.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κ. Μπενρουμπή είπε ότι το σχέδιο έως τώρα ήταν να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα όμως οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανωμαλίες τις οποίες κανείς δεν προέβλεψε και δεν προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει.

Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να αναζητούν πλέον ελεγχόμενες πηγές ενέργειας, οι αποφάσεις για επενδύσεις να μην στηρίζονται απόλυτα σε οικονομικά δεδομένα, να υπάρχει υψηλό κόστος μεταφοράς αερίου, καθώς αέριο εισάγεται και από μακρινές χώρες (πχ. Μαλαισία) , οι αποφάσεις για την ασφάλεια της τροφοδοσίας να είναι πιο σημαντικές από την τιμή του αερίου. Όλα τα παραπάνω οδηγούν το αέριο «να χάνει την καλή του φήμη, λόγω του αυξημένου κόστους». Τέλος τόνισε ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει επαρκής ηλεκτρικός χώρος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να μένουν στάσιμες.

Ο Kωστής Σιφναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE S.A,είπε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού γίγνεσθαι. «Η πιθανότητα διακοπής φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μπροστά μας», συμπλήρωσε. Το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη (24%) και συνεπώς για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (που αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της Ευρώπης, θα χρειαστεί και το φυσικό αέριο αλλά και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει.

Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην δια-συνδεσιμότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την μεταφορά φυσικού αερίου. Μάλιστα τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Βαλκανικών χωρών, αλλά με τις κατάλληλη δια-συνδεσιμότητα (διάδρομος προς βορρά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και χωρών όπως η Μολδαβία, αλλά ακόμη και την Ουκρανία. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο Αριστοφάνης Στεφάτος Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΑΔΕΥ), είπε ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού γίγνεσθαι. «Η πιθανότητα διακοπής φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μπροστά μας», συμπλήρωσε. Το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή στην Ευρώπη (24%) και συνεπώς για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (που αντιπροσωπεύει το 40% της παραγωγής της Ευρώπης, θα χρειαστεί και το φυσικό αέριο αλλά και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει. Συνεπώς, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην δια-συνδεσιμότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την μεταφορά φυσικού αερίου.

Μάλιστα τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Βαλκανικών χωρών, αλλά με τις κατάλληλη δια-συνδεσιμότητα (διάδρομος προς βορρά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και χωρών όπως η Μολδαβία, αλλά ακόμη και την Ουκρανία. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αρκετές επενδύσεις πόρων σε υποδομές φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης μπορεί να καλύψει το 10% των 50 δισεκατομμυρίων κυβικών που χρειάζεται η Ευρώπη σε φυσικό αέριο, δηλαδή μπορεί να καλύψει έως το τέλος του 2023 περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας στις ΑΠΕ - Θα γίνουν και άλλα «άλματα»

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε περιφερειακό σταθμό διακομιδής φυσικού αερίου

Αέριο: Δύο λύσεις για εισαγωγή περισσότερου LNG – Νέο «τοπίο» για την αποθήκη Καβάλας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider