Αποκαλυπτήρια την Τρίτη από Κ. Μητσοτάκη του «οδικού χάρτη» για τις έρευνες αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια την Τρίτη από Κ. Μητσοτάκη του «οδικού χάρτη» για τις έρευνες αερίου
Αύριο το πρωί αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ανακοινώσεις αναφορικά με τις έρευνες σε εγχώριες παραχωρήσεις, για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν το πρωί από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Αύριο το πρωί αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ανακοινώσεις αναφορικά με τις έρευνες σε εγχώριες παραχωρήσεις, για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αύριο αναμένεται να αναγγελθεί επίσης από τον πρωθυπουργό ότι ολοκληρώνεται η απορρόφηση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων συστάθηκε με το νομοσχέδιο διάσπασης της ΔΕΠΑ για την αποκρατικοποίησή της, παράλληλα με τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Με τη διάσπαση, στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων περιήλθαν τα διακρατικά πρότζεκτ μεταφοράς αερίου που περιλαμβάνονταν στην ενιαία ΔΕΠΑ (όπως ο αγωγός IGB και ο EastMed).

Το 65% της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το 35% στα ΕΛΠΕ. Το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2020 να περιέλθει στην ΕΔΕΥ. Ο πετρελαϊκός Όμιλος έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό πως και το δικό του ποσοστό πρόκειται να εξαγορασθεί από το Δημόσιο. Η εξαγορά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρίσκεται στην τελευταία φάση της, ώστε να περάσει στην ΕΔΕΥ το 100% της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ανακοινωθεί αύριο η ολοκλήρωση της απορρόφησης της εταιρείας στην ΕΔΕΥ, η ενσωμάτωση των πρότζεκτ αυτών στη δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα δημιουργήσει την προοπτική ανάληψης από έναν φορέα των αρμοδιοτήτων που αφορούν τόσο το upstream, όσο και τις υποδομές για τη διακίνηση του φυσικού αερίου που τυχόν θα εντοπισθεί σε εγχώρια κοιτάσματα. Επομένως, θα δώσει τη δυνατότητα για συνέργειες ανάμεσα στους δύο κλάδους.

Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο «κάδρο» των ανακοινώσεων θα βρεθούν επίσης τα τέσσερα θαλάσσια μπλοκ που είναι πιο «ώριμα» προς μελέτη, δηλαδή το «Ιόνιο», το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος), και οι δύο περιοχές στην Κρήτη («Δυτικά Κρήτης», Νοτιοδυτικά Κρήτης»). Ωστόσο, αναμένεται να γίνει αναφορά και σε χερσαία μπλοκ που έχουν παραχωρηθεί τα προηγούμενα έτη και στα οποία αναζητούνται πλέον υποψήφιοι «στόχοι» για φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης των μελετών για πιθανά κοιτάσματα αερίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας, η οποία τίθεται επιτακτικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί και πρωτοβουλίες για την επίσπευση των σεισμικών ερευνών στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, μέσω της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των σχετικών διαδικασιών.

«Σήμα» προς τις εταιρείες

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να υπάρξει πρωθυπουργικό «σήμα» προς τις παραχωρησιούχες εταιρείες, σχετικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των ερευνητικών φάσεων, τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, το σχετικό «σήμα» έρχεται σε μία συγκυρία όπου σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος διεθνής «παίκτης» εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις ελληνικές παραχωρήσεις όπου δίνει το «παρών» - ενδεχόμενο για το οποίο παρασκηνιακά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει προκαταρκτικές συζητήσεις με διεθνείς εταιρείες που δεν συμμετέχουν προς ώρας σε εγχώριες έρευνες, για την αντικατάστασή του.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, έως το 2023-2024 μπορούν να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες σε όλα τα οικόπεδα, ώστε το 2025-2026 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Στην περίπτωση που οι ερευνητικές γεωτρήσεις δείξουν εκμεταλλεύσιμο ορυκτό πλούτο, τότε η πρώτη παραγωγική εξόρυξη αερίου μπορεί να ξεκινήσει το 2028 με 2029.

Στην περίπτωση του μπλοκ «Ιόνιο» και του «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος), τα δικαιώματα έρευνας των οποίων ανήκουν κατά 100% στα Ελληνικά Πετρέλαια, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρόσκτηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών στις εν λόγω περιοχές. Όπως πρόσθεσε, για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν έως και 12 μήνες.

Όσον αφορά τα δύο μπλοκ στην Κρήτη, στα οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την Total και την ExxonMobil, οι σεισμικές έρευνες δεν πραγματοποιήθηκαν την πρόσφατη χειμερινή περίοδο (που ήταν το τελευταίο «χρονικό παράθυρο» με βάση τη σύμβαση). Επομένως, για να διατηρήσει τις παραχωρήσεις, θα πρέπει η κοινοπραξία να ζητήσει παράταση από την ΕΔΕΥ.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σιάμισιη, η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ αποτέλεσε εμπόδιο για την έναρξη των ερευνών, ενώ όσο παραμένει η δικαστική εκκρεμότητα είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης, οι παραχωρήσεις της Κρήτης θα παραμείνουν στο «κάδρο» της δραστηριοποίησης των ΕΛΠΕ στο upstream, ανεξάρτητα από το αν υπάρξουν μετοχικές αλλαγές στη σύνθεση της κοινοπραξίας, καθώς αποτελούν αρκετά υποσχόμενες περιοχές για ανακαλύψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Υπερδιπλάσιες εισαγωγές LNG αν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα – Πιο συμφέρουσα η αγορά νέας δεξαμενής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider