«Δώρο Πάσχα» από την ΕΕ ζητά η Αθήνα – Φτιάχνει «κουμπαρά» μέτρων 1,2 δισ. 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Δώρο Πάσχα» από την ΕΕ ζητά η Αθήνα – Φτιάχνει «κουμπαρά» μέτρων 1,2 δισ. 
Αναμένοντας αν θα υπάρχει «κοινή δράση» από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τι κάλυψη αυτή θα παρέχει αλλά και με δεδομένη τη νέα ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, η κυβέρνηση δημιουργεί έναν κουμπαρά 1,2 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης από πλευράς δαπανών. Στη Βουλή και η διάταξη για τα υπερκέρδη.

Εν αναμονή του αν θα υπάρξει η «κοινή δράση» από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και με δεδομένη τη νέα ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και τη μεγάλη ασάφεια για τις τιμές του φυσικού αερίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμορφώνει έναν «κουμπαρά» 1,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος για το ποσό που συνιστά το αδιάθετο υπόλοιπο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Τα 1,2 δισ. ευρώ συνδέονται με τις νέες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν τους επόμενους μήνες από πλευράς δαπανών. Δηλαδή με τη σκέψη για παροχή επιπλέον επιδομάτων ή με τη διεύρυνσή τους για να φτάσουν σε ευρύτερη κατηγορία πληθυσμού, είτε απλά με την ανάγκη «αποθέματος» για την κάλυψη των πακέτων που ήδη υπάρχουν για το ρεύμα και για το αέριο (και προς το παρόν χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που παρέχουν οι δημοπρασίες ρύπων). Επιπλέον του ποσού αυτού, προωθείται η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουριστικό πακέτο για όλο το 2022, αλλά και συνεχίζει να εξετάζεται το σενάριο για πολύ στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ σε πολύ λίγα τρόφιμα (με την επιλογή ενός ευρύτερου επιδόματος όμως να κερδίζει έδαφος).

Επόμενοι σταθμοί για τις κινήσεις της ΕΕ που παρακολουθεί η Αθήνα είναι η σύνοδος του Eurogroup της 3ης Μαΐου (σ.σ. στον απόηχο και των γαλλικών εκλογών), αλλά κυρίως οι προτάσεις της Κομισιόν και το νέο «σερί» συνεδριάσεων των ΥΠΟΙΚ και των αρχηγών κρατών που λάβει χώρα στο τέλος Μαΐου. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προσδιορίζονται επίσης για τον Μάιο, περιμένοντας πιο «καθαρό ορίζοντα» από την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης και ζητώντας την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Πως διανέμεται ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός

Τα διαθέσιμα που υπάρχουν για επιπλέον μέτρα στήριξης περιέγραψε χθες και σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Είπε πως επιπλέον, αναμένεται στη Βουλή το επόμενο διάστημα η διάταξη για τα υπερκέρδη και είπε πως τα επιπλέον αυτά έσοδα, για όσους υπάρχουν, θα πάνε πίσω στον καταναλωτή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως από τα 2,6 δισ. ευρώ της τροπολογίας για το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που ψηφίζει η Βουλή ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ προγράμματα (αγροτικά κονδύλια). Από τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ, τα 800 εκατ. ευρώ περίπου είτε έχουν δεσμευθεί είτε δρομολογηθεί:

* Τα 200 εκατομμύρια αφορούν επιπλέον δαπάνες του δημοσίου. Ο λόγος για ηλεκτρική ενέργεια και για καύσιμα στο Δημόσιο, με παράλληλη προσπάθεια να υπάρχει και μια πολιτική για προσεκτική διαχείριση.

* Τα 590 εκατομμύρια αφορούν τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί και δρομολογούνται το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά, στα 142 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, στα 33,9 εκατομμύρια για τα ΑμεΑ, στα 50,9 εκατομμύρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (διπλή δόση), στα 97,5 εκατομμύρια για το αυξημένο Επίδομα Παιδιού. Επίσης, 130 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται για την Κάρτα Καυσίμου, 23 εκατομμύρια για την βοήθεια στο ντίζελ, 6 εκατομμύρια για το επίδομα 200 ευρώ στα ταξί, 47 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους και 60 εκατομμύρια ευρώ για το ντίζελ στους αγρότες.

Τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ θα πάνε σε άλλες δαπάνες «που θα προκύψουν με βεβαιότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς έχουμε ανάγκη να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα της ακρίβειας που μας το έφερε, κατά κύριο λόγο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», επισήμανε. Εξηγώντας πως η παρέμβαση θα γίνει αν η Ευρώπη δεν αναλάβει κοινή δράση…

Για το από πού προέρχεται αυτό το επιπλέον περιθώριο που θα καταγράφεται και στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε πως προέρχεται από τρεις πηγές. Από το πιο υψηλό ΑΕΠ (και χαμηλότερο έλλειμμα) του 2021, από το πιο υψηλό (λόγω πληθωρισμού) ονομαστικό ΑΕΠ φέτος, αλλά και από μια μικρή αύξηση του ελλείμματος (σ.σ. πιθανόν προς το 2% του ΑΕΠ έναντι 1,2% που υπολογιζόταν προηγουμένως), την οποία θα περιλαμβάνει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες, μαζί με πρόβλεψη για επιστροφή σε πλεόνασμα περί το 1% του ΑΕΠ το 2022.

Οι «τυχόν φορολογικές μειώσεις» δεν περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό γιατί αφορούν μείωση εσόδων, δεν αφορούν αύξηση δαπανών και το ποιες «μπορούν να υπάρξουν θα το δούμε στην πορεία», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα κρίνει τα μέτρα στήριξης – Κλείδωσε νέος προϋπολογισμός με επιστροφή σε «ευέλικτα» πλεονάσματα

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση θα παρέμβει» με νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Κυρ. Μητσοτάκης: Μέχρι το 2023 θα γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο διαθέτουμε -«Πράσινο φως» για την επιτάχυνση των ερευνών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider