Κυρ. Μητσοτάκης: Μέχρι το 2023 θα γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο διαθέτουμε -«Πράσινο φως» για την επιτάχυνση των ερευνών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Μέχρι το 2023 θα γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο διαθέτουμε -«Πράσινο φως» για την επιτάχυνση των ερευνών
Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα. Τρία μέτρα για επιτάχυνση των ερευνών. Task force για τις έρευνες. Ποιες περιοχές αφορούν οι έρευνες.

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετα τη σύσκεψη στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε.

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο να ξεκαθαριστεί η εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023, ζητώντας από τις εταιρείες τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξορύξεις. «Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα.

Υπογράμμισε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όμως παράλληλα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και σε ένα χερσαίο «οικόπεδο», ενώ δεν περιλαμβάνονται πιθανές αποθέσεις πετρελαίου. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Οι 6 περιοχές

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα η έκταση στην περιφέρεια Ηπείρου αφορά το μπλοκ «Ιωάννινα», το οποίο έχει παραχωρηθεί κατά 100% στην Energean. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στο συγκεκριμένο μπλοκ υπάρχουν ήδη πραγματοποιηθεί σεισμικές έρευνες, προσανατολισμένες ωστόσο στον έρευνα πετρελαίου. Έτσι, στόχος της εταιρείας είναι να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της, με αντικείμενο πλέον τον εντοπισμό και παραγωγή αερίου.

Όπως αναφερόταν στο ίδιο δημοσίευμα, η κοινοπραξία της Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%) δρομολογούν επίσης την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας. Η πρόσκτηση των σεισμικών δεδομένων προγραμματίζεται να γίνει στο επόμενο επιτρεπτό χρονικό «παράθυρο», το οποίο «ανοίγει» τον Νοέμβριο του 2022. Κι αυτό γιατί οι σεισμικές μελέτες διεξάγονται πάντοτε στο διάστημα Νοεμβρίου έως Απριλίου, ώστε να μην συμπίπτουν με την περίοδο αναπαραγωγής των θηλαστικών, αλλά και με την τουριστική περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών στο «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και το μπλοκ «Ιόνιο». Όπως ανέφερε πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών, ενώ για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι πιθανό να χρειασθούν έως και 12 μήνες.

Η λίστα των έξι περιοχών συμπληρώνεται με τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης («Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»), στις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την Total και την ExxonMobil. Ο Διευθύνων Σύμβουλος υπογράμμισε πως η καθυστέρηση των ερευνών στα δύο «οικόπεδα» οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που έχει υποβάλει περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σκρέκας: 3 μέτρα για επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

Το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα.

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider